МЗС РФ назвало "прагненням розпалити русофобські настрої" реакцію США на перехоплення російським винищувачем американського літака

МЗС РФ прокоментувало заяву Держдепу
Фото: ЕРА

Москва пропонувала Вашингтону уточнити положення Угоди про запобігання інцидентам у відкритому морі й у повітряному просторі "якраз із метою конкретизації мінімально дозволених дистанцій зближення військових літаків", але США уникали "професійного діалогу".

У міністерстві закордонних справ РФ заявили про спроби США "здійняти галас" навколо "рутинних" випадків взаємного супроводу російських і американських військових літаків. Про це повідомляють на сайті відомства.

"Убачаємо за цим прагнення розпалити русофобські настрої у ЗМІ, звинуватити Росію в агресивних діях. Зазначимо лише, що така практика навряд чи сумісна з бажанням вирішувати проблеми цивілізованим способом", – зазначили в міністерстві.

Як заявили у МЗС РФ, із 1972 року між Москвою і Вашингтоном діє Угода про запобігання інцидентам у відкритому морі та повітряному просторі над ним.

У відомстві стверджують, що Москва пропонувала Вашингтону уточнити положення договору "якраз із метою конкретизації мінімально дозволених дистанцій зближення військових літаків", але США уникали "професійного діалогу".

29 січня американський патрульний літак P-3 Orion був змушений припинити свою місію після "небезпечного" наближення російського літака.

У міністерстві оборони РФ заявили, що перехоплення російським винищувачем літака-розвідника США не було небезпечним.

У Державному департаменті США, зі свого боку, звинуватили Росію в "грубому порушенні чинних угод і міжнародного права", зокрема і договору про запобігання інцидентам у відкритому морі й у повітряному просторі.