МЗС РФ побачило "американський слід" у висланні дипломатів із Чехії

Уряд Чехії ухвалив "безпрецедентне рішення", заявили у МЗС РФ
Фото: depositphotos.com
Міністерство закордонних справ (МЗС) РФ висловило "рішучий протест" Чехії у зв'язку з висланням 18 співробітників російського посольства, пригрозивши "заходами у відповідь". Про це йдеться в заяві МЗС РФ, опублікованій 18 квітня.

Зазначають, що влада Чехії ухвалила "безпрецедентне рішення" під "голослівними і надуманими приводами" про причетність російських спецслужб до вибуху у 2014 році на військових складах у Врбетіце.

У МЗС РФ додали, що в цьому "ворожому кроці" не можна "не помітити також американського сліду".

"У прагненні догодити США на тлі нещодавніх американських санкцій стосовно Росії чеська влада в цій частині навіть перевершила своїх заокеанських господарів", – підкреслили в зовнішньополітичному відомстві РФ, пообіцявши вжити "заходів у відповідь, які змусять авторів цієї провокації усвідомити всю повноту відповідальності за руйнування основ нормального розвитку відносин між нашими країнами".

Контекст:

Глава міністерства внутрішніх справ Чехії, в.о. глави МЗС Ян Гамачек 17 квітня оголосив, що протягом 48 годин 18 російських дипломатів мають покинути територію країни, оскільки "були чітко ідентифіковані спецслужбами Чеської Республіки як офіцери російських спецслужб".

Окрім того, Чехія оголосила в розшук громадян Росії Олександра Петрова і Руслана Боширова, яких підозрюють в отруєнні ексофіцера російської розвідки Сергія Скрипаля, котрий жив у британському Солсбері, та його дочки Юлії. У Чехії їх вважають причетними до вибуху складів боєприпасів на комплексі Врбетіце 16 жовтня 2014 року.

Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що РФ відповість на вислання із Чехії 18 російських дипломатів. "Празі добре відомо, що відбудеться після таких фокусів", – сказала вона.

Гамачек на засіданні Ради Євросоюзу із закордонних справ, яке відбудеться 19 квітня, розповість про вибухи на військових складах, що сталися у 2014 році.

15 квітня США ввели новий пакет санкцій проти Росії. Крім того, США ввели нові обмеження проти РФ через окупацію Криму і вирішили вислати з країни 10 співробітників російського посольства у Вашингтоні. За даними Білого дому, серед них є представники російських спецслужб.