МЗС Росії завело свій TikTok. Перші два відео міністерство присвятило Навальному

Користувачі TikTok під роликами МЗС Росії закликали звільнити Навального
Фото: EPA
Російське міністерство закордонних справ завело акаунт у TikTok та опублікувало два перші ролики. Обидва починаються із критики опозиціонером Олексієм Навальним російської вакцини проти коронавірусу.

Міністерство закордонних справ Росії завело акаунт у соцмережі TikTok. На каналі поки тільки два відео й обидва присвячені опозиціонеру Олексієві Навальному.

Перший ролик починається із критики Навальним російської вакцини проти коронавірусу: "Ось ця ось путінська брехня про те, що російські вчені винайшли, зареєстрували, протестували й уже готові масово застосовувати вакцину, вона настільки очевидна, що нічого, крім сміху, не викликає".

Наступний кадр – пресконференція глави МЗС Сергія Лаврова з верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віцепрезидентом Європейської комісії Жозепом Боррелем.

"Я був радий прочитати науковий звіт, опублікований у престижному науковому журналі The Lancet щодо російської вакцини, її ефективності. Сподіваюся, що тепер Європейське агентство з лікарських засобів зможе сертифікувати цю вакцину для використання у країнах – членах Євросоюзу", – заявив Боррель.

@midrussia

Без коментарів

♬ original sound - МЗС Росії

На другому відео Навальний каже: "І навіть Всесвітня організація охорони здоров'я, яка дуже і дуже лояльна до Росії, заявила: "Ну що ви там придумали?"

Далі йде фрагмент виступу Лаврова, де той заявляє, що слова російського президента Володимира Путіна про російську вакцину спочатку сприйняли негативно, але після початку її застосування ставлення змінилося, а "ціла низка країн зацікавлена в купівлі вакцини".

@midrussia

Без коментарів

♬ original sound - МЗС Росії

У коментарях до роликів користувачі закликають звільнити Навального і запитують, чи будуть відео про палац Путіна та отруйників Навального.

Скріншот: midrussia / TikTok

Скріншот: midrussia / TikTok

Навальний 17 січня повернувся в Росію з Німеччини, де лікувався після отруєння бойовою речовиною класу "Новачок". Опозиціонер вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом Путіна. Відразу після повернення політика затримали у справі "Ів Роше" і заарештували на 30 діб (у нього був умовний строк у цій справі і він мав з'являтися до слідчих, але не робив цього, оскільки був у Німеччині на лікуванні).

2 лютого Навальному замінили умовний строк на реальний. З урахуванням часу, проведеного під домашнім арештом, політик пробуде в колонії загального режиму два роки і вісім місяців.

Після арешту Навального у РФ почалися масові мітинги. За оцінкою команди опозиціонера, в акціях 23 січня по всій країні брало участь 250–300 тис. осіб, 31 січня – 200300 тис. 2 лютого, в день суду над Навальним, у РФ відбулися нові акції протесту, але вони були не такими багатолюдними.