МЗС України висловило солідарність із народом Грузії на тлі протестів

Грузія має гарантувати своїм громадянам права на мирні протести, заявили у МЗС України
Фото: EPA

Грузинська влада має гарантувати громадянам право на мирні протести, заявило 8 березня у Facebook Міністерство закордонних справ України.

У МЗС України зазначили, що й далі уважно стежать за подіями у Грузії на тлі масових протестів проти законопроєкту про "іноземних агентів".

"Як держава, яка прагне здобути членство в Європейському союзі, Грузія має неухильно гарантувати громадянам їхні основоположні права та свободи, зокрема право на мирний протест", – заявили українські дипломати.

У МЗС України зазначили, що взяли до уваги намір президентки Грузії Саломе Зурабішвілі накласти вето на вищезгаданий законопроєкт, і додали, що документ у нинішній редакції суперечить європейським цінностям і стандартам.

"Висловлюємо солідарність із грузинським народом у його прагненні продовжити розбудову європейського майбутнього Грузії", – резюмували в українському дипломатичному відомстві.

Контекст:

Акції протесту в Грузії почалися після того, як влада вирішила ухвалити закон про "іноземних агентів". Проти законодавчих нововведень виступили опозиція, представники ЗМІ та неурядові організації. Вони заявили, що законопроєкти фактично аналогічні російському закону і суттєво гальмують поступ Грузії у напрямку євроінтеграції.

На розгляді парламенту Грузії є два законопроєкти про "іноагентів": "Про прозорість іноземного впливу" та "Про реєстрацію іноземних агентів". Перший стосується лише НУО та ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних осіб, за низкою винятків.

Очікували, що законопроєкти винесуть на засідання 9 березня, зазначило видання "Новости-Грузия". Але у підсумку один із них – "Про прозорість іноземного впливу" – парламент розглянув 7 березня, коли вже відбувалася акція протесту, і ухвалив у першому читанні.

Рішення ухвалити законопроєкти критикували у ЄС та США. Після голосування, яке відбулося 7 березня, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що законопроєкт несумісний із цінностями та стандартами ЄС і "суперечить проголошеній Грузією меті вступу у Європейський союз". Окрім того, у Держдепартаменті США натякнули на ймовірні санкції за придушення протестів.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка зараз перебуває у США, у зверненні до нації підтримала протестувальників і пообіцяла накласти на закон вето.

7 березня під час акції протесту проти закону про "іноагентів" у Тбілісі затримали 66 протестувальників, ідеться у заяві міністерства внутрішніх справ Грузії. 8 березня протестувальники планували знову вийти на мітинги, вони вже розпочалися.