МВС Грузії заявило про затримання 66 учасників акції протесту проти закону про "іноагентів"

МВС Грузії заявляє, що поліція застосувала "пропорційну силу" до мітингувальників
Фото: ЕРА
7 березня під час акції протесту проти закону про "іноагентів" у Тбілісі затримали 66 протестувальників. Про це йдеться в заяві міністерства внутрішніх справ Грузії, опублікованій 8 березня.

Згідно з релізом, протестувальників затримали "за фактами дрібного хуліганства й непокори законним вимогам поліції".

У МВС Грузії заявили, що вчорашній "протест тих, хто зібрався, вийшов за межі, встановлені законом про свободу слова та мирні зібрання, і набув насильницького характеру". Протестувальники кидали в поліцейських "коктейлі Молотова" й каміння, намагалися блокувати входи до парламенту, пошкодили й підпалили автомобілі МВС, пошкодили спецтехніку й чинили спротив поліції, стверджують у релізі.

У МВС заявили, що поліція "застосовувала пропорційну силу і спеціальні засоби примусу, передбачені законом про поліцію". Відомо, що правоохоронці застосовували проти учасників акції водомети та сльозогінний газ.

Також у релізі повідомляють, що внаслідок сутичок постраждало приблизно 50 співробітників МВС і декому з них знадобилася допомога хірургів.

"Під час акції постраждали і громадяни", додали в міністерстві, але не уточнили, скільки протестувальників дістало травми.

Контекст:

Акції протесту у Грузії почалися після того, як влада вирішила ухвалити закон про "іноземних агентів". Проти законодавчих нововведень були опозиція, представники ЗМІ й неурядові організації. Вони заявили, що законопроєкти фактично аналогічні до російського закону й суттєво гальмують просування Грузії в напрямку євроінтеграції.

На розгляді парламенту Грузії наразі два законопроєкти про "іноагентів": "Про прозорість іноземного впливу" і "Про реєстрацію іноземних агентів". Перший стосується лише НУО і ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних, за низкою винятків.

Планували, що законопроєкти винесуть на засідання 9 березня, зазначило видання "Новости-Грузия". Але в підсумку один із них – "Про прозорість іноземного впливу" парламент розглянув 7 березня, коли вже відбувалася акція протесту, і ухвалив у першому читанні.

Рішення ухвалити законопроєкти критикували в ЄС і США. Після голосування, яке відбулося 7 березня, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що законопроєкт несумісний із цінностями та стандартами ЄС і "суперечить проголошеній Грузією меті вступу до Європейського союзу". Окрім того, у Держдепартаменті США натякнули на ймовірні санкції за придушення протестів.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка зараз перебуває у США, у зверненні до нації підтримала протестувальників і пообіцяла накласти на закон вето.

8 березня протестувальники планують знову вийти на мітинги