МЗС Великобританії та Польщі викликали послів РФ після введення санкцій

Послів РФ у двох країнах викликали в міністерства закордонних справ
Фото: depositphotos.com
Міністерство закордонних справ Великобританії 15 квітня викликало посла РФ у Лондоні Андрія Келіна у зв'язку з "ворожою лінією поведінки". Про це повідомило "РИА Новости" з посиланням на заяву МЗС Великобританії, передану агентству.

Британські дипломати заявили Келіну, що глибоко стурбовані поведінкою Росії, зокрема кібератаками, втручанням у демократичні процеси і посиленням військової присутності на кордоні з Україною й у незаконно анексованому Криму.

Посла РФ у Варшаві Сергія Андрєєва також викликали у МЗС Польщі. Про це з посиланням на джерела повідомило польське агентство PAP.

Виклик пов'язаний із запровадженням Сполученими Штатами санкцій проти Росії, а також із ситуацією на кордоні РФ та України, зазначили журналісти.

Контекст:

15 квітня президент США Джо Байден підписав указ про введення нового пакета санкцій проти Росії. Обмеження застосують щодо 32 юридичних і фізичних осіб, які "за вказівкою уряду РФ реалізували спроби вплинути на президентські вибори у США 2020 року, а також інші акти дезінформації та втручання".

Окрім того, міністерство фінансів США видало директиву, яка забороняє американським фінансовим інститутам безпосередньо купувати боргові зобов'язання, випущені Центробанком, Фондом національного добробуту РФ або міністерством фінансів після 14 червня 2021 року. Також США висилають із країни 10 співробітників російського посольства у Вашингтоні.

Також США у співпраці з Євросоюзом, Великобританією, Австралією та Канадою вирішили застосувати обмеження проти восьми компаній і фізосіб, пов'язаних з окупацією Росією Криму та репресіями на півострові.

Наприкінці березня – на початку квітня ЗМІ й очевидці почали публікувати відеодокази, що Росія активно перекидає військову техніку у Крим через Керченський міст і стягує війська до кордону з Україною (за оцінками американських чиновників, РФ могла перекинути до кордону приблизно 4 тис. військовослужбовців).

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак 30 березня підтвердив, що РФ нарощує війська поблизу кордону з Україною і в окупованому Криму, що створює загрозу воєнній безпеці держави. Українська розвідка заявила, що Росія хоче розширити військову присутність на підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР" території через введення регулярних підрозділів збройних сил РФ, і не відкинула спроби просування російських військ углиб території України.

Через ескалацію ситуації на Донбасі командування військ США в Європі оголосило максимальну готовність. За даними Білого дому і Держдепартаменту США, чисельність російських військ біля кордону з Україною найбільша із 2014 року.

За даними української розвідки, станом на початок березня біля кордону України РФ розмістила приблизно 89 тис. військовослужбовців. За прогнозом начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, до 20 квітня їхня кількість зросте до 110 тис.

Співрозмовники Reuters у Кремлі заявляли, що йдеться про демонстрацію сили, а не про підготовку до широкомасштабних дій. Колишній командувач американської армії в Європі Бен Годжес вважає, що стягування військ може бути "позерством Росії" і "перевіркою" адміністрації Байдена.