На базі ВПС Нідерландів Зеленський оглянув техніку, зокрема ЗРК Patriot, перед доправленням в Україну. Відео

Президент поспілкувався з пораненими, яких лікують у Нідерландах
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 4 травня опублікував відео з бази військово-повітряних сил Нідерландів, де стоїть військова техніка для доправлення в Україну.

Разом із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте і міністеркою оборони Кайсою Оллонґрен він оглянув озброєння, зустрівся з військовослужбовцями Збройних сил України, які проходять навчання у Нідерландах, курсантами Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також із пораненими українськими захисниками, які перебувають на лікуванні в цій країні, повідомила пресслужба президента. 

Він подякував владі та суспільству Нідерландів за зброю, іншу військову і фінансову допомогу, тренування українських військових та за їхню реабілітацію у місцевих госпіталях.

"Тут і зараз ми бачимо, що таке допомога та що таке захист життя. Це найпочесніша місія – робити все, щоб життя перемогло. Зброя із цієї бази, яка допомагає нашим захисникам, берегтиме життя – нормальне, вільне, ґрунтоване на повазі життя українців та всіх європейців. Слава всім, хто допомагає", – сказав президент, виступаючи перед присутніми.

Заступник керівника Офісу президента України Андрій Сибіга опублікував у Facebook фото поїздки президента на базу ВВС. Серед підготовленого для доправлення в Україну озброєння були протиповітряні комплекси Patriot.

"Прямо звідси вся техніки буде доставлена українським воїнам, які завершили необхідні тренування. А це [системи] ППО Patriot,  бронемашини, артилерія. Те, що вкрай необхідне нам для перемоги", – написав він.

Контекст:

Нідерланди з початку війни надають Україні військову допомогу, зокрема САУ, системи ППО, танки. Загалом Нідерланди передали Україні допомоги на суму понад €1,2 млрд, проінформували у міноборони країни 14 березня.

Разом зі США і Німеччиною Нідерланди пообіцяли Україні системи ППО Patriot. Наприкінці квітня Повітряні сили ЗСУ повідомили, що в Україні вже працює два дивізіони ЗРК Patriot.