На першій атомній станції Білорусі запустили ланцюгову реакцію

У реакторі першого енергоблоку БілАЕС запустили ланцюгову реакцію
Фото: EPA

Білоруську атомну електростанцію планують ввести в експлуатацію 2021 року.

У реакторі першого енергоблоку Білоруської атомної електростанції почалася керована ланцюгова реакція. Про це 11 жовтня повідомила пресслужба міністерства енергетики Білорусі у Telegram.

"Відповідно до графіка спорудження БілАЕС, на першому енергоблоці успішно запущено ланцюгову реакцію, реакторну установку виведено на мінімально контрольований рівень потужності. Отже, покладено початок життєвому циклу реактора", – підкреслили у відомстві.

Найближчим часом перший енергоблок перевірять на надійність, після чого має відбутися енергетичний запуск із під'єднанням до енергосистеми Білорусі.

Перший блок БілАЕС, розташованої поряд із містом Островець у Гродненській області, мали ввести в експлуатацію ще 2018 року, але у строки не вклалися. Міністр енергетики Білорусі Віктор Каранкевич в інтерв'ю газеті СБ говорив, що запуск відбудеться в першому кварталі 2021 року. Запуск другого енергоблоку планують 2022 року.

Генпідрядником будівництва є компанія "Атомстройэкспорт", яка входить у російську корпорацію "Росатом". Згідно з проєктом, БілАЕС буде складатися з двох енергоблоків потужністю 1200 МВт кожен.