Литва й Естонія хочуть відмовитися від імпорту електроенергії з Білорусі

Президенти Литви та Естонії хочуть відмовитися від закупівель електроенергії у БілАЕС
Фото: depositphotos.com

Президенти Литви та Естонії Гітанас Науседа і Керсті Кальюлайд обговорили відмову від купівлі електроенергії з Білоруської атомної електростанції в Островці. Кальюлайд сказала, що не пропустить електроенергію, яку на ній виробляють, до Естонії та Євросоюзу.

Президенти Литви та Естонії Гітанас Науседа і Керсті Кальюлайд на зустрічі говорили про плани щодо відмови від імпорту електроенергії з Білоруської атомної електростанції (БілАЕС) в Островці. Про це зазначено в повідомленні на сайті президента Литви від 14 серпня.

"Керівники держав домовилися спільними зусиллями домагатися єдиної позиції балтійських країн в питанні про відмову купувати електроенергію з БілАЕС",  ідеться в повідомленні.

Президент Литви подякував своїй колезі за безкомпромісну допомогу під час оцінки загрози від БілАЕС і взяте зобов'язання не пропускати електроенергію, яку на ній виробляють, на ринок Естонії або Євросоюзу.

Міністр енергетики Білорусі Віктор Каранкевич в інтерв'ю газеті СБ говорив, що перший блок БілАЕС планують повністю ввести в промислову експлуатацію в першому кварталі 2021 року. За його словами, зараз завершують пусконалагоджувальні роботи для запуску першого енергоблока.

БілАЕС будують у Гродненській області. За інформацією газети "Коммерсант", її генпідрядником є "Атомстройэкспорт", який входить до російської корпорації "Росатом". Згідно з проєктом, БілАЕС складатиметься із двох енергоблоків потужністю 1200 МВт кожен. Росія мала запустити перший блок БілАЕС у 2018 році, а другий – у 2019-му, але в терміни не вклалася.