Науседа написав твіт білоруською, запропонував план урегулювання ситуації

Науседа виступив зі зверненням до влади Білорусі
Фото: ЕРА

У плані, який президент Литви Гітанас Науседа запропонував білоруській владі, три пункти, зокрема звільнення всіх учасників вуличних протестів.

Президент Литви Гітанас Науседа офіційно запропонував білоруській владі план із трьох пунктів для врегулювання ситуації в Білорусі. Про це він 12 серпня написав у своєму Twitter.

План має такий вигляд:

  • негайна деескалація ситуації. Відмова від застосування сили проти народу;

  • звільнення всіх затриманих;

  • створення національної ради для діалогу із суспільством.

Твіт написано білоруською мовою, Науседа також продублював його англійською.

У Білорусі 9 серпня був основний день голосування на президентських виборах. Згідно з попередніми результатами Центрвиборчкому країни, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосувало 80,2% виборців, за опозиційну кандидатку Світлану Тихановську – 9,9%.

Із 9 серпня у країні проводять масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема світлошумові гранати, гумові кулі й водомети.

За три дні було затримано приблизно 6 тис. демонстрантів, щонайменше одна людина загинула, сотні дістали травми й поранення.

11 серпня стало відомо, що Тихановська покинула Білорусь і перебуває в Литві. У штабі кандидатки у президенти заявили, що вона виїхала із країни під тиском влади Білорусі.

Науседа заявляв, що Литва готова взяти на себе роль посередника у розв'язанні білоруської кризи. Він також вважає, що про санкції ЄС проти Мінська слід говорити "з усією серйозністю", адже те, що відбувається зараз, "навіть здалека не схоже на ті репресії, які режим проводив протягом усіх останніх років".