На підконтрольній Україні території РФ треба створити федеральний уряд, із яким світ розмовлятиме замість Путіна – Пономарьов

Створення окремого російського уряду погіршить Путіну ситуацію, вважає Пономарьов
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

На підконтрольній українським військам території Курської області країни-агресора Росії треба створити федеральний уряд нової Росії, яка б вела справи з міжнародною спільнотою замість нелегітимної російської влади на чолі з Володимиром Путіним. Про це російський опозиціонер, ексдепутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов заявив телеканалу "Київ", відео він опублікував у Facebook 19 серпня.

Під час ввімкнення зайшла мова про владу на територіях Курської області, де вже немає офіційних представників влади РФ, і Пономарьов зазначив, що на 8 березня 2025 року в РФ призначили місцеві вибори, тож у Курській області їх можна провести "навіть за російським законодавством".

"Але я вважаю, що треба створити федеральний уряд, загальнонаціональний уряд для нової російської республіки, і пред'явити його усьому світу, що "треба розмовляти не з Путіним, а із цим новим урядом" і що його визнає Україна", – сказав ексдепутат Держдуми.

За словами Пономарьова, "це буде просто початок кінця для пана Путіна".

"Це може бути переломом у цій війні", – вважає він.

В окремому інтерв’ю Пономарьов також прокоментував чутки про те, що владу в Курській області могли б очолити російські опозиціонери.

Він зазначив, що у З'їзду народних депутатів РФ, яке він представляє, є люди з Курської області й вони знають тамтешню "поляну".

"Хтось має цим займатися, розуміє Росію, політичну систему й має досвід відповідний, тому тут якраз З'їзд народних депутатів є найінструментальнішим для того, щоб це зробити", – підкреслив Пономарьов.

Опозиціонер також наголосив, що не буде проти, якщо такі органи влади очолять російські добровольці.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції.

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський поінформував, що під контролем України – 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону.