На саміті ЄС обговорять міграцію в Європі й допомогу Україні – Reuters

ЄС зосередиться на конкретних заходах щодо запобігання нелегальній міграції
Фото: EPA

Питання нелегальної міграції стане головною темою на саміті Європейського союзу. Також європейські лідери планують підтвердити непохитну підтримку України й закликати до припинення вогню й деескалації бойових дій на Близькому Сході. Про це 17 жовтня повідомило агентство Reuters.

Однак найгострішою дискусією стане питання боротьби з нелегальними мігрантами, які прибувають у ЄС суходолом зі сходу й морем із півдня. 

"Міграція стане основним предметом обговорення. Ми зосередимося на конкретних заходах щодо запобігання нелегальній міграції, включно з посиленням контролю на наших зовнішніх кордонах, зміцненням партнерських відносин і посиленням політики повернення", – написав глава дипломатії ЄС Шарль Мішель у запрошенні лідерам ЄС.

Кількість нелегальних мігрантів, які прибули в Європу торік, становила менше за третину від 1 млн, зафіксованого під час міграційної кризи 2015 року, пише Reuters.

За даними прикордонного агентства ЄС Frontex, за перші дев'ять місяців цього року їхня кількість скоротилася ще більше – до 166 тис. людей.

Проте кількість людей, які прибувають на кордон ЄС із Білоруссю, зросла на 192% у річному обчисленні в січні – вересні й сягнула 13 195 осіб, а кількість прибулих на іспанські Канарські острови біля західного узбережжя Африки подвоїлася й сягнула 30 616 людей, повідомляє Frontex.

Польща закликає Євросоюз зайняти позицію проти використання Росією і Білоруссю мігрантів як зброї проти ЄС та інших країн, а також закликає до посилення законів про висилання нелегальних мігрантів, пише Reuters.

Контекст:

Саміт ЄС відбудеться 17–18 жовтня у Брюсселі. У ньому візьме участь президент України Володимир Зеленський і презентує план перемоги, який, за його словами, може покласти край війні "не пізніше ніж наступного року".