Єврокомісія застерегла Польщу від односторонньої відмови в наданні притулку мігрантам

Відмова в наданні притулку мігрантам є порушенням зобов’язання країни щодо прав людини
Фото: depositphotos.com

У Єврокомісії застерегли Польщу від змін у міграційній політиці, адже відмови в наданні притулку мігрантам загрожують порушенням зобов'язань країни в галузі прав людини. Про це 14 жовтня в коментарі виданню Politico розповів речник Європейської комісії.

За його словами, країни-члени мають міжнародні зобов’язання та зобов’язання ЄС, включно з наданням доступу до отримання притулку.

"Нам потрібно працювати над європейським рішенням – рішенням, яке стійко протистоятиме гібридним атакам [нелегітимного президента Росії Володимира] Путіна та [нелегітимного президента Білорусі Олександра] Лукашенка, не поступаючись нашим цінностям", – додав речник.

Лукашенко як один із найближчих союзників Путіна активно заохочує потенційних шукачів притулку приїжджати до країни, а білоруські силовики допомагають доправити мігрантів до польського кордону і відмовляються прийняти їх назад, пише видання.

"Це демонструє, що ми не можемо дозволити Росії та Білорусі використовувати проти нас наші цінності, включно з правом на притулок, і підривати наші демократії", – зазначив речник ЄК.

За його інформацією, цьогоріч 26 тис. людей із Близького Сходу та Африки потрапили до Польщі через Білорусь.

Контекст:

 У ЄС звинувачували Олександра Лукашенка, який називає себе президентом Білорусі, в організації потоків нелегальної міграції. У Євросоюзі повідомляли, що мігрантів до Білорусі заманювали через білоруські диппредставництва. За інформацією української розвідки, на території третіх країн створили "вербувальні центри", де людям пропонували за плату доправити їх у Євросоюз і під виглядом туристів везли в Мінськ.

У травні 2024 року у прикордонній службі Польщі зазначили, що кількість нападів на прикордонників за минулі місяці знову зросла. Мігранти кидають каміння, гілки, пляшки, носять небезпечні інструменти з ножами і стріляють із рогачок. Окрім того, пошкоджують транспортні засоби.

28 травня під час спроби групи із приблизно 50 мігрантів силою перетнути кордон один із них завдав ножового поранення польському військовому, той загинув. Окрім того, поранення тоді дістало двоє прикордонників.

Уряд Польщі після того вирішив перекинути силові ресурси на кордон із Білоруссю й відновити 200-метрову буферну зону, а згодом – оголосив про проведення військової операції на кордоні.

12 жовтня на з'їзді політичного альянсу "Громадянська коаліція" прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про намір скоротити нелегальну міграцію у країну.