Над будівлею Рейхстагу підняли український прапор

Український прапор підняли над будівлею й перед входом до Бундестагу
Фото: bundestag.de
Німецький парламент (Бундестаг) у п'ятницю, 24 лютого 2023 року, в річницю російського вторгнення, підняв прапори України. Про це повідомила пресслужба Бундестагу.

Зокрема, як видно на опублікованих пресслужбою парламенту фото, державний прапор України майорить перед західним входом до будівлі Рейхстагу, між прапорами ЄС і ФРН.

"Крім прапорів на східній і західній сторонах будівлі Рейхстагу, державний прапор України майорить також на південно-західній вежі будівлі Рейхстагу. Так президія Бундестагу підхопила ініціативу німецько-української парламентської групи, щоб цього дня німецький Бундестаг особливо чітко продемонстрував знак солідарності з українським народом", – ідеться в повідомленні.

Фото: bundestag.de

Як пояснили у пресслужбі, вивішування прапорів на будівлі Рейхстагу регулює офіційна директива. Кожна із чотирьох веж будівлі постійно прикрашена прапорами: південно-східна вежа – європейським прапором, інші три вежі – федеральним прапором. Біля входу регулярно майорять федеральний і європейський прапори. Якщо парламент відвідує іноземний гість, там також майорить прапор його країни. Крім того, у певних випадках над будинком піднімають райдужний прапор.

Контекст:

Росія почала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей.

У квітні 2022 року сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

Найінтенсивніші бої тривають цієї зими на сході України.

Німеччина з початку війни 2014 року надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачань зброї в зони конфлікту й погодилася доправляти озброєння в Україну.

ЗСУ, зокрема, уже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, зенітні установки Gepard, систему ППО, реактивні системи залпового вогню, каски, обмундирування, намети, медикаменти.

25 січня 2023 року уряд ФРН ухвалив рішення надати Україні танки Leopard 2 і дозволити іншим країнам їх реекспорт.