Над Канадою збили невідомий об'єкт

Американський винищувач збив невідомий об'єкт над Канадою
Фото: EPA (ілюстративне)
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо повідомив, що над територією Юкону збили невідомий летючий об'єкт. Про це він написав у Twitter 11 лютого.

"Я наказав збити невідомий об'єкт, який порушив повітряний простір Канади. NORAD (Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки) збило об'єкт над Юконом. Канадські й американські літаки підняли в повітря, а американський F-22 успішно обстріляв об'єкт", написав Трюдо.

Він додав, що розмовляв із президентом США Джо Байденом. Канадські збройні сили дістануть і проаналізують уламки об'єкта, повідомив Трюдо.

Пентагон повідомив, що після телефонної розмови між Трюдо і Байденом президент США дозволив американським винищувачам, приписаним до NORAD, співпрацювати з Канадою щодо знищення висотного повітряного об'єкта над Північною Канадою.

"Два літаки F-22 з Об'єднаної бази Елмендорф-Річардсон, Аляска, стежили за об'єктом у повітряному просторі США за сприяння літаків-заправників ВПС Аляски. Стеження тривало сьогодні, коли об'єкт перетнув повітряний простір Канади, і канадські літаки CF-18 і CP-40 приєдналися до строю для подальшого оцінювання об'єкта. Американський F-22 збив об'єкт на території Канади ракетою AIM 9X" ,– ідеться в повідомленні.

У повідомленні зазначають, що для одержання докладнішої інформації про об'єкт ФБР тісно співпрацюватиме з Королівською канадською кінною поліцією.

Контекст:

3 лютого стало відомо, що американські військові зафіксували на півночі США розвідувальну повітряну кулю з Китаю. У Пентагоні спочатку планували збити кулю над штатом Монтана, але потім Байдену порадили не робити цього, щоб від уламків кулі не постраждали мирні жителі.

Китай стверджував, що повітряна куля була просто "дирижаблем" для дослідження погоди, який збився з курсу. Однак Пентагон відразу відкинув цю заяву, а також твердження Китаю про те, що повітряну кулю розміром як три шкільні автобуси не використовували для стеження і що вона мала лише обмежені навігаційні можливості, зазначав The Hill.

Через виявлену кулю держсекретар США Ентоні Блінкен відклав візит до Китаю, який було заплановано на 56 лютого. Очікували, що на порядку денному буде війна Росії проти України.

5 лютого міністерство закордонних справ Китаю опублікувало заяву, у якій висловило "сильне невдоволення і протест" у зв'язку з рішенням США збити кулю-шпигуна. У заяві йдеться, що китайська сторона неодноразово інформувала американську сторону про цивільний характер дирижабля і повідомляла, що його проникнення у США пов'язане з "форс-мажорними обставинами".

У Білому домі заявили 8 лютого, що повітряні кулі Китаю шпигували над п'ятьма континентами, порушивши суверенітет інших країн.

11 лютого американський винищувач збив "невідомий об'єкт" над водами біля берегів Аляски за наказом президента США Джо Байдена.