Наглядова рада Facebook підтримала блокування акаунта Трампа

Facebook має протягом пів року ухвалити нове рішення про акаунти Трампа
Фото: depositphotos.com
Наглядова рада Facebook підтримала рішення соцмережі 7 січня обмежити доступ тодішнього президента США Дональда Трампа до розміщення контенту на його сторінці у Facebook і в акаунті Instagram. Про це йдеться на сайті ради.

Рада зазначила, що в постах Трампа 6 січня були серйозні порушення стандартів соцмережі. Ідеться, зокрема, про те, що тодішній президент назвав своїх соратників, які штурмували Капітолій, "особливими людьми" і "великими патріотами" та заявив, що любить їх, а про сам день штурму написав таке: "Назавжди запам'ятайте цей день".

На думку ради, такі висловлювання порушують правила Facebook, що забороняють хвалити чи підтримувати людей, залучених до насильства.

Також наглядова рада виявила, що, підтримуючи необґрунтовані наративи про фальсифікації на виборах і наполегливі заклики до дій, Трамп створив середовище, у якому був можливий серйозний ризик насильства. А слова підтримки на адресу тих, хто брав участь у заворушеннях, узаконили їхні насильницькі дії, упевнені в раді.

Водночас у раді вважають, що з боку Facebook було недоречно накладати обмеження у вигляді безстрокового блокування акаунтів Трампа. Серед звичайних санкцій Facebook – видалення контенту, що порушує правила соцмережі, тимчасове блокування або безповоротне закриття сторінки й облікового запису.

Тому наглядова рада підтримала рішення припинити доступ Трампу до публікації контенту в соцмережах, але зобов'язала Facebook переглянути своє рішення щодо блокування на "невизначений строк" і в найближчі пів року ухвалити нове рішення щодо акаунтів експрезидента.

Контекст:

Трамп 6 січня на мітингу перед Білим домом заявив прибічникам, що ніколи не визнає поразки на виборах, і закликав йти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів демократа Джо Байдена. Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США і штурмом взяли її. Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них й офіцер поліції Капітолія, а у Вашингтоні через це оголосили надзвичайний стан.

Згодом сторінки Трампа у Facebook, Instagram і Twitter тимчасово заблокували через пости на підтримку прибічників, які штурмували Капітолій. А 9 січня соцмережа Twitter назавжди забанила акаунт Трампа, де було 88 млн підписників.

19 лютого в інтерв'ю виданню Huffpost Трамп заявив, що не повертатиметься у Twitter, тому що там стало "дуже нудно і мільйони людей ідуть". Також експрезидент США назвав позначки про перевірку фактів під його постами "ганебними".

Племінниця Трампа Мері стверджувала, що через блокування у Twitter її родич засмутився більше, ніж через поразку на виборах президента.

Трамп став врівноваженішим після того, як припинив користуватися соціальними мережами, і вперше за чотири роки – веселішим. Про це 16 квітня написало видання Business Insider.

4 травня Трамп запустив сайт donaldjtrump.com, де він може публікувати заяви, зображення й відео.