"Нас має мотивувати той самий історичний досвід". Згадуючи жертв нацизму, президент Чехії закликав до перемоги над Росією

Павел закликав європейців "не повторювати помилок минулого"
Фото: ЕРА
Союзники України мають і далі допомагати Україні в боротьбі з агресією Росії. Про це президент Чехії Петр Павел заявив 21 травня на церемонії поминання жертв нацистських переслідувань на національному цвинтарі в Терезіні, повідомляє iDNES.

За його словами, союзників має мотивувати "історичний досвід" і прагнення не повторити раніше зроблених помилок.

"Я хотів би закликати до того, щоб ми не відмовлялися від наших спільних зусиль щодо завдання поразки Росії в Україні і в такий спосіб не ігнорували правил міжнародного порядку, свідками яких ми є. Нас має мотивувати той самий історичний досвід, про який ми сьогодні говоримо. Правильно, що ми згадуємо його і розглядаємо в контексті сьогоднішньої ситуації, тільки так ми зможемо уникнути повторення помилок минулого", – сказав чеський президент.

Він зазначив, що громадяни в Чехії й у всій Європі відчули на собі економічні та соціальні наслідки війни в Україні, і зберегти єдність для підтримки України може стати складнішим завданням.

Раніше Павел закликав союзників прискорити передавання Україні військової техніки й боєприпасів на тлі майбутнього контрнаступу.

"Україна має шанс розпочати влітку суттєвий контрнаступ, і "вікно" звужується. Що пізніше допомога надійде, то менш корисною вона буде", – заявив президент Чехії.

Контекст:

Чехія активно підтримує Україну в боротьбі проти російської агресії. За даними чеського уряду, протягом 2022 року країна надала Україні озброєнь на $1,9 млрд.

22 лютого прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала казав, що його країна передала Україні 89 танків, 226 бойових і броньованих машин піхоти, 38 гаубиць, 33 реактивні системи залпового вогню, шість систем протиповітряної оборони й чотири вертольоти, повідомила "Німецька хвиля".

5 квітня Чехія оголосила, що планує надати Україні військову допомогу ще на 600–700 млн крон ($28–32 млн).