НАТО вирішив наполовину скоротити штат місії Росії при Альянсі за ворожі дії. Москва пообіцяла відповідь

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що дії Росії і Китаю створюють загрози світовій безпеці
Фото: ЕРА
НАТО вирішив вислати вісьмох співробітників представництва Росії при Альянсі, яких вважає прихованими працівниками розвідки. Про це повідомила у прямому ефірі Sky News 6 жовтня редакторка цього телеканала Дебора Гейнс із посиланням на заяву одного з посадовців НАТО.

При Альянсі скоротять також дві посади для росіян.

"Це значна колективна дія Альянсу. Вони вирішили зменшити наполовину штат представництва Росії при НАТО у Брюсселі [з 20 до 10 осіб] у відповідь на ворожу діяльність РФ. До цього поняття належать убивства, шпигунство та інші інциденти, пов'язані з представниками російської розвідки", – пояснила вона.

Гейнс нагадала, що аналогічний крок НАТО здійснив у березні 2018 року у відповідь на отруєння у Великобританії колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. Тоді Альянс відкликав акредитацію сімох російських представників.

"Ми можемо підтвердити, що НАТО зараз скоротить кількість посад, які РФ може акредитувати при НАТО, до 10", – уточнила Гейнс.

Альянс посилює захист у відповідь на агресивні дії Москви, але все ж залишається відкритим для конструктивного діалогу, додала редакторка каналу.

Associated Press із посиланням на представника НАТО також підтвердило цю інформацію. Пропозиція Альянсу провести засідання Ради Росія – НАТО залишається чинною, сказав чиновник.

Голова комітету з міжнародних справ Держдуми VII скликання Леонід Слуцький сказав "Інтерфаксу", що в Москві запропонують адекватні й не обов'язково симетричні заходи у відповідь на скорочення російської місії в НАТО.

Контекст:

Відносини Росії і НАТО ускладнилися після анексії Росією Криму 2014 року й початку бойових дій на сході України.

У червні 2017 року тодішній глава військового комітету НАТО генерал Петр Павел повідомив, що Росія збільшує свій військовий потенціал практично на всіх фронтах, тому НАТО треба бути напоготові.

У червні 2020 року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг говорив, що дії Росії і Китаю суттєво впливають на глобальний баланс і створюють загрози світовій безпеці. Зокрема, Росія "нестримно" нарощує військову активність, зазначав генсек Альянсу.

У травні 2021 року Альянс запропонував Росії провести засідання спільної ради, але Москва проігнорувала.

13 червня в інтерв'ю телеканалу CNBC Столтенберг сказав, що Північноатлантичний альянс і далі збільшуватиме військовий потенціал для протидії агресії РФ.