НАТО і далі підтримуватиме Україну, навіть якщо контрнаступ не буде дуже успішним – Столтенберг

Столтенберг: Ми лише підтримуємо Україну в процесі звільнення її територій
Фото: EPA
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни Альянсу і далі підтримуватимуть Україну, навіть якщо контрнаступ ЗСУ виявиться не таким успішним, як очікують. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Дождь", опублікованому 17 травня.

"Так, безумовно. Ми і далі підтримуватимемо Україну. Ми абсолютно чітко говорили про це багато разів. Про це говорили багато лідерів держав, і коли в липні буде саміт у Вільнюсі, я розраховую, що там буде зроблено заяву всіма країнами – членами НАТО про те, що вони і надалі підтримуватимуть Україну", – відповів генсек НАТО на запитання.

Столтенберг підкреслив, що всі оперативні рішення щодо контрнаступу ухалюватимуть самі українці.

"Ми лише підтримуємо Україну в процесі звільнення її територій. Як це відбуватиметься – один великий наступ чи кілька окремих наступів – це вирішуватимуть не країни НАТО, а самі українці. Ми, зі свого боку, надаватимемо необхідну підтримку стільки, скільки це необхідно", – сказав він.

Контекст:

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов на початку січня сказав, що Україна навесні планує серйозний наступ.

Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач ЗС США в Європі Крістофер Каволі 26 квітня заявив, що українці перебувають у добрій позиції і зможуть зробити "сюрприз". Він додав, що 98% обіцяної партнерами бойової техніки вже передали в Україну.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський зазначав, що Україна буде готова розпочати контрнаступ, "як тільки отримає зброю, про яку домовилася з партнерами".

Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов в інтерв'ю The Independent, опублікованому 7 травня, сказав, що коли розпочнеться контрнаступ ЗСУ, Росія буде в паніці.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив 9 травня, що рішення про остаточний варіант контрнаступу ще не ухвалили.