Навальний закликав кандидатів знятися за п'ять днів до виборів президента РФ у разі недопуску

Навальний заявив, що в разі недопуску на вибори почнеться страйк виборців
Фото: Алексей Навальный / Facebook

Російський опозиціонер Олексій Навальний заявив, що вибори не можна вважати дійсними, якщо на них не допущено "головного кандидата".

Російський опозиційний політик Олексій Навальний, виступаючи у Москві, закликав майбутніх зареєстрованих кандидатів на виборах президента РФ відмовитися від участі у виборчих перегонах за п'ять днів до їхнього завершення, пише "Дождь".

Такий сценарій Навальний запропонував на випадок, якщо ЦВК РФ відмовиться реєструвати його кандидатом у президенти. Політик додав, що у разі його недопуску на вибори почнеться страйк виборців.

Опозиціонер наголосив, що учасники виборчої кампанії зможуть використовувати публічні майданчики для критики влади і ніхто не виступає проти цього.

"Говоріть! Якщо це так важливо і це головна мета, виконайте її. Але коли ви це зробите і виконаєте свою супермісію, за п'ять днів до виборів що вам потрібно буде зробити? Зняти свої кандидатури на знак протесту", – заявив він.

Політик зазначив, що вибори не можна вважати дійсними, якщо на них не допущено "головного кандидата".

"Скажіть, що бажаєте, і не беріть участі у ганебній, непристойній процедурі із запрограмованим голосуванням. Зірвіть вибори, якщо вони несправжні. Примусьте Кремль оголосити нові вибори, але зареєструвати всіх кандидатів. Це буде чесно і в інтересах країни", – підсумував він.

Сьогодні в Москві, Владивостоці, Новосибірську і Красноярську пройшли збори ініціативних груп виборців, які висунули Навального кандидатом у президенти Росії. Загалом заплановано збори ініціативних груп щодо висунення політика у 20 містах Росії.

Навальний оголосив про рішення брати участь у виборах президента ще у грудні 2016 року. Він сказав, що йде на вибори "з програмою про те, як зробити Росію справедливою і сучасною". Голова Центральної виборчої комісії РФ Елла Памфілова заявила, що Навальний може взяти участь у виборах президента 2018 року, якщо з нього знімуть його судимості чи змінять законодавство.

За законом РФ "Про вибори президента", якщо політик балотується як самовисуванець, то має бути створено ініціативну групу в складі не менше ніж 500 осіб. Після реєстрації такої групи кандидат повинен відкрити виборчий фонд. Самовисуванцю необхідно зібрати 300 тис. підписів громадян на свою підтримку. Починати збір підписів дозволено з того дня, коли буде оплачено виготовлення підписних аркушів, надрукованих за гроші з фонду кандидата.

Президентські вибори у РФ пройдуть 18 березня 2018 року. Наразі про плани висунення заявили Собчак, Жириновський, бізнесмен Сергій Полонський, журналістка Катерина Гордон, російський блогер нігерійського походження Самсон Шоладемі, бізнес-омбудсмен Борис Титов та інші. Лідер КПРФ Геннадій Зюганов попросив однопартійців не висувати його кандидатури.

Чинний президент Володимир Путін оголосив про намір балотуватися 6 грудня. Він піде на вибори як самовисуванець.

22 грудня з'їзд партії "Яблоко" офіційно висунув опозиційного політика Григорія Явлінського кандидатом у президенти РФ.