Навального перевели з лікарні назад у колонію

Навальний відкликав два позови до колонії
Фото: Телеканал Дождь / Telegram
Російського опозиціонера Олексія Навального повернули з тюремної лікарні у Владимирі, куди його поклали під час голодування і виходу з нього, в колонію №2 у Покрові Владимирської області, де він відбуває ув'язнення. Про це стало відомо на засіданні суду за його позовом до колонії, в якому він брав участь через відеозв'язок, повідомляє "Дождь" у Telegram.

Пєтушинський районний суд Владимирської області розглядав позов політика до ВК-2 про цензуру газет. Навальний вирішив відмовитися від претензій до адміністрації.

"У нас був інцидент, коли хтось вирізав статті з газет. Ми вважали, що це адміністрація, вона каже, що не вирізала. Я хотів би відкликати позов, тому що ми зараз у тій точці, де ми юридично встановили, що жодної цензури немає", – сказав він, виступаючи через відеозв'язок. Суд погодився з Навальним і припинив розгляд.

Опозиціонер також відкликав позов про відмову передати йому Коран. "Зараз у мене є Коран, є остання книжка Володимира Сорокіна, у мене є навіть Біблія і систему налагоджено. Мені тут важливий факт, що книжки дають і ми впорядкували практику", – сказав він.

Адвокат Олексія Навального Вадим Кобзєв розповів "Дождю", що політик повернувся в колонію в Покрові ще 4 червня. Водночас Навального заново поставили на профілактичний облік як особу, схильну до втечі.

Контекст:

Навальний із серпня 2020 року проходив лікування і реабілітацію в Німеччині після отруєння бойовою речовиною класу "Новачок". Літак, яким він летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську 20 серпня через погіршення стану політика. Навальний спершу перебував у лікарні в Омську, а 22 серпня його доправили до берлінської клініки "Шаріте". Політик був у комі 18 днів. Опозиціонер вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом президента РФ Володимира Путіна.

Після повернення Навального в Росію його заарештували у справі "Ів Роше", в межах якої він раніше дістав умовний строк і мав реєструватися у слідчих, але не робив цього через лікування в Німеччині. Симоновський суд Москви 2 лютого замінив йому умовний строк на реальний у справі "Ів Роше". З урахуванням часу, проведеного під домашнім арештом, політик пробуде в колонії загального режиму два роки і 6,5 місяця.

Із лютого він перебуває в колонії у Владимирській області, в місті Покров. 31 березня Навальний оголосив голодування, під час якого втратив 8 кг, а всього з моменту приїзду в колонію – 15 кгВін вимагав допустити до нього лікаря. За словами політика, у нього фіксували гострі прогресивні болі у спині і кінцівках. Пізніше адвокати повідомляли, що він втрачає чутливість не тільки ніг, але і рук.

19 квітня Навального перевели в стаціонар обласної лікарні для засуджених, яка розташована на території виправної колонії №3 у Покрові.

Завершив голодування політик 23 квітня, незважаючи на те, що вимогу допустити до нього незалежного лікаря так і не було виконано.