Навчання "Захід 2021". Російські та білоруські військові протидіятимуть агресії проти Союзної держави

Навчання "Захід 2021" проведуть із 10-го до 16 вересня
Фото: Министерство обороны Республики Беларусь / Facebook

Російсько-білоруські військові навчання "Захід 2021" матимуть оборонний характер, на них відпрацюють сценарій розв'язання агресії проти Союзної держави. Про це розповіли в міністерстві оборони Білорусі 5 серпня.

"Спільне стратегічне навчання збройних сил Республіки Білорусь та Російської Федерації "Захід 2021" має плановий характер і є завершальним етапом у системі спільної підготовки збройних сил Білорусі й Росії цього року [...] "Захід 2021" має суто оборонний характер, і його проведення не становить жодної загрози ні для європейської спільноти загалом, ні для сусідніх країн зокрема", – повідомили білоруські військові.

Під час навчань хочуть відпрацювати сценарій загострення міжнародних суперечностей, що призведе до дестабілізації ситуації в регіоні і розв'язання агресії проти Союзної держави, розповiли в міноборони.

"У його основу покладено сценарій виникнення кризової ситуації наростання й виникнення конфлікту, пов'язаного зі зростанням активної діяльності незаконних збройних формувань, сепаратистських і міжнародних терористичних організацій, що мають зовнішню підтримку. Водночас території протиборчих сторін і державні кордони визначено умовно", – зазначили в міністерстві.

Контекст:

Росія і Білорусь домовилися про проведення військових навчань "Захід 2021" ще на початку року. Із 21 липня в Білорусь почали прибувати перші ешелони з російськими військовослужбовцями та технікою для підготовки до навчань.

Навчання проведуть із 10-го до 16 вересня на білоруських полігонах "Обуз-Лесновський", "Доманівський", "Ружанський" і "Брестський" і дев'яти полігонах Росії ("Кирилівський", "Струги Красні", "Муліно", "Погоново", "Хмелівка", "Правдинський", "Добровольський", "Дорогобуж", "Вольський"), повідомили в міноборони Білорусі.

До навчань залучать приблизно 12,8 тис. осіб, серед них орієнтовно 2,5 тис. російських і до 50 казахстанських військовослужбовців. Крім цього, військові залучать до 350 одиниць бронетанкової техніки, приблизно 140 танків, 110 одиниць артилерії і реактивних систем залпового вогню, понад 30 літаків і вертольотів.