"Навіщо до Польщі?" Лукашенко запросив Байдена до Мінська "заради припинення війни", запевнивши, що "навіть Путін підлетить"

Лукашенко (на фото) "гарантував", що "вплине на Путіна", і той "прилетить до Мінська"
Фото: president.gov.by
Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив 16 лютого, що готовий провести спільну зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним і главою Білого дому Джо Байденом у Мінську.

Про це Лукашенко сказав під час зустрічі з представниками закордонних і білоруських ЗМІ, його цитує сайт президента Білорусі.

"А навіщо Байден їде до Польщі? Навіщо саме до Польщі? Але ми не паримося щодо цього. Якщо в нього є бажання (ви йому передайте там своїми каналами), ми його в Мінську готові прийняти і серйозно поговорити. Якщо він хоче миру в Україні, – сказав Лукашенко. – І навіть Путін підлетить у Мінськ, і зустрінемося тут утрьох... Чому ні? Заради припинення війни… З Польщі сюди недалеко, я літак надішлю в разі чого, Boeing, приймемо його… Його борт №1 тут приземлиться… Усі проблеми вирішимо тут".

Водночас, на думку Лукашенка, Байден у Білорусь "не поїде". Окрім того, він "гарантував", що "вплине на Путіна" і "він прилетить до Мінська".

"Якщо Байден захоче, і [президент України Володимир] Зеленський сюди прилетить... Просто через кордон. Ми з росіянами забезпечимо йому спокійний переліт у Білорусь. 40 хвилин – і він тут. Із Києва до Мінська", – запевнив Лукашенко.

10 лютого Білий дім повідомив, що Байден 20–22 лютого здійснить візит до Польщі. ЗМІ повідомляли, що Зеленський може відвідати Польщу для зустрічі з Байденом.

Зеленський, відповідаючи на запитання про ймовірну зустріч із Байденом найближчим часом, заявив, що президент США "із задоволенням відвідає Україну", коли в нього "буде можливість".

Контекст:

Російські війська 24 лютого 2022 року заходили в Україну, зокрема, з Білорусі. Білорусь фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, зокрема для завдавання по Україні ракетних і авіаударів.

4 жовтня Лукашенко визнав, що Білорусь бере участь у війні Росії проти України. 10 жовтня він заявив, що домовився з Путіним про розгортання "спільного регіонального угруповання військ" через нібито високий рівень загроз "на західних кордонах Союзної держави".

Поточна активність російських військ у Білорусі вказує на те, що їхній наступ на Україну на початку 2023 року малоймовірний. Восени 2023 року ця загроза буде серйознішою, заявив в оперативному аналізі за 19 січня американський Інститут вивчення війни (ISW).

У РНБО України вважають, що Путін схилятиме Лукашенка до прямої участі у війні проти України під час імовірної зустрічі 17 лютого.