"Не буде іншого вибору". Посол Ізраїлю прокоментував думку, що Україні потрібно стати "другим Ізраїлем"

Бродський вважає, що Україні потрібно покладатися лише на себе
Фото: Michael Brodsky (@michael_brodsk) / Twitter

Україні після війни справді потрібно перетворитися на "другий Ізраїль" і бути готовою до протистояння агресії. Таку думку посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський висловив агентству "Інтерфакс-Україна" в інтерв'ю, яке опублікували 22 липня.

"Нам довелося пережити декілька війн, хвилі терору. Звісно, не можна забувати, що Ізраїль був створений на тлі страшної трагедії Голокосту. Україна також сьогодні переживає такий момент. [...] У вас просто не буде іншого вибору для того, щоб Україна продовжувала існувати як сильна незалежна держава, окрім як стати Ізраїлем в якомусь сенсі", – сказав він.

Ізраїльський посол назвав три моменти, які треба враховувати Україні.

"Перший – покладатися лише на себе. Це приходить згодом, і я впевнений, що Україна здобуде уроки із цієї війни. [...] У військовому сенсі Ізраїль покладається лише на себе. Він має свої військові технології, активно експортує їх у всьому світі, і виходить із того, що у хвилину небезпеки не можна розраховувати на чиюсь допомогу", – пояснив Бродський.

Другим моментом він вважає необхідність "будь-що зберігати демократію і свободу слова". Дипломат зазначив, що інакше "це послабило б суспільство та державу".

"Третій [момент] – усе, що стосується зв'язку з діаспорою. Українська діаспора зростає. З одного боку, це втрати для держави. Я думаю, що якась частина людей не повернеться до України. Можна дивитися на це як на втрати, можна – як на актив держави, з яким потрібно працювати і який, зрештою, може підтримати країну у скрутну хвилину і не тільки. Це те, що в Ізраїлі було від початку. Україні, я думаю, треба активніше працювати з вихідцями з країни у різних регіонах світу та покладатися на їх підтримку", – сказав Бродський.

Контекст:

Із 2014 року Україна протистоїть агресії країни-сусіда Росії. Вісім років тому вона окупувала Крим і розпочала війну на Донбасі. У лютому 2022 року Росія відкрито вторглася в Україну з метою певних "демілітаризації" і "денацифікації" України.