"Не можемо вирішувати за Україну". Штайнмаєр заявив, що Київ має сказати, коли він хоче переговорів із Росією

25 жовтня Штайнмаєр відвідав Україну
Фото: EPA
Ухвалювати рішення про ймовірний початок переговорів щодо припинення війни з РФ має Україна.

Про це в інтерв'ю ARD заявив президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. Текстову версію інтерв'ю опублікували 6 листопада на сайті президента Німеччини.

"Ми не можемо вирішувати за Україну. Радше Україна має сказати, коли вона хоче таких переговорів і вважає їх перспективними. У будь-якому разі просто зафіксувати порушення кордонів переговорами з Росією, підтвердити захоплення території – це не може бути суттю дипломатичних зусиль", – зазначив Штайнмаєр.

25 жовтня Штайнмаєр відвідав Україну – вперше після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Під час візиту він побував у Корюківці Чернігівської області. Під час його перебування в місті оголосили повітряну тривогу і він провів понад годину у бомбосховищі з місцевими жителями.

28 жовтня у виступі перед нацією на каналі ZDF Штайнмаєр заявив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну "не залишило місця для старих мрій" про мирну Європу, і додав, що Німеччина й надалі надаватиме всебічну допомогу Україні.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Переговори про закінчення війни Україна та Росія вели на рівні делегацій. Відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня у Туреччині). Окрім того, делегації зустрічалися у відеоформаті. У травні переговорний процес припинили, бо з російського боку немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України.

30 вересня президент РФ Володимир Путін у зверненні, присвяченому незаконній анексії українських територій, висунув вимогу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, водночас відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

У відповідь президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він. 4 жовтня Зеленський ввів у дію ухвалене 30 вересня рішення Ради нацбезпеки і оборони, в якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним".

30 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія готова до переговорів. Спікер МЗС Олег Ніколенко у відповідь написав, що єдиною реалістичною пропозицією має бути негайне припинення Росією війни проти України і виведення російських військ з української території станом на 1991 рік.