Ексголовлікар омського медзакладу, де лікували Навального, "вийшов до людей". Він пропав на полюванні три дні тому

Мураховського шукали із 7 травня
Скріншот: ГТРК Иртыш / YouTube
Міністра охорони здоров'я Омської області й колишнього головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги №1, куди в серпні 2020 року доправили російського опозиціонера Олексія Навального, Олександра Мураховського знайшли живим.

Про це, посилаючись на повідомлення пресслужби уряду області, поінформувало "РИА Новости".

Мураховський "вийшов до людей у районі села Басли, перебуває в нормальному стані", цитує "Город55" реліз пресслужби.

Чиновника, за даними уряду, зараз обстежують у лікарні Большеуковського району.

"Дождю" дружина Мураховського сказала, що його везуть у населений пункт Поспєлово. За словами жінки, він поки "не розуміє масштабів пошуку".

Коли саме Мураховський вийшов до людей, не уточнюють, але увечері 9 травня російські ЗМІ вже повідомляли, що його знайшли. Поліція тоді заперечувала цю інформацію, пошуки нібито було припинено до сьогоднішнього ранку.

Контекст:

Про те, що Мураховський пропав під час полювання 7 травня, стало відомо вчора. Він поїхав у ліс квадроциклом і не повернувся, приблизно добу пошуки вели його друзі, а 8 травня заявили про зникнення в поліцію. ЗМІ писали, що квадроцикл Мураховського знайшли в одному з боліт.

У 2021 році це вже третій інцидент із працівниками лікарні в Омську, куди доправляли Навального. 4 лютого раптово помер заступник головлікаря медзакладу, анестезіолог Сергій Максимишин. Причиною смерті 55-річного медика називали серцевий напад.

26 березня помер завідувач відділення травматології та ортопедії ЛШМД-1 Рустам Агішев. За офіційними даними, Агішев у грудні 2020 роки мав інсульт і не зміг відновитися після цього.

Навальний провів у омській лікарні кілька днів у серпні 2020-го. Літак, яким він прямував із Томська до Москви, екстрено сів у Омську 20 серпня через погіршення стану опозиціонера. Навальний спочатку перебував у токсикореанімації лікарні, де працювали Максимишин і Агішев, а 22 серпня політика доправили до берлінської клініки "Шаріте". В оточенні опозиціонера вважали, що його отруїли, але омські лікарі не погоджувалися з такою позицією.

Навальний був у комі 18 днів. 22 вересня політика виписали з клініки.

Німецький уряд 2 вересня повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який узяли в політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною з групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви про отруєння Навального не підкріплено фактами. Голова Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджував, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

Опозиціонер вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом президента РФ Володимира Путіна.