"Небезпечно для життя оточення". Поліція знайшла речовину, якою отруїли Навального – дружина

Близькі Навального вважають, що лікарі тягнуть час із транспортуванням політика для того, щоб сліди токсинів зникли
Фото: ЕРА

Назви речовини, виявленої в організмі російського опозиціонера Олексія Навального, не розкривають, поліція та лікарі пояснюють це "таємницею слідства", заявила дружина політика Юлія Навальна.

Дружина російського опозиціонера Олексія Навального Юлія повідомила, що транспортна поліція знайшла речовину, якою його отруїли. Про це інформують у Telegram штабу Навального в Омську.

"Вона [речовина] небезпечна для життя оточення. Усім, хто перебуває поруч із ним, потрібні спеціальні костюми", – указано в повідомленні.

Штаб пише, що саме тому лікарі відмовляються віддавати Навального.

"Тягнуть час і роблять це для того, щоб сліди токсинів зникли. Довіри до лікарні швидкої допомоги №1 та лікарів немає. Головний лікар тікає від родичів Олексія Навального. Нічого не говорять, про речовину теж, через "таємницю слідства",  ідеться в повідомленні.

За словами дружини Навального і голови Фонду боротьби з корупцією Івана Жданова, транспортна поліція прибула до лікарні, щоб допомогти з транспортуванням політика.

Навальна підкреслила, що ще деякий час тому лікарі були готові відпустити Навального на лікування до Німеччини, а потім відмовили.

"Звертаємося до Європейського суду з прав людини із заявою про вживання термінових забезпечувальних заходів згідно з п. 39 регламенту. Вимагаємо заборонити владі РФ перешкоджати транспортуванню Навального до медичного закладу. Затягування перевезення може призвести до завдання непоправної шкоди життю та здоров'ю", – написала у Twitter прессекретарка політика Кіра Ярмиш.

За словами головного лікаря лікарні Олександра Мураховського, за ніч стан Навального покращився, але незначно.

"Про небезпечну речовину на преспідході [лікар] нічого не сказав. Але всі тести, які вони проводили, були негативними. Про речовину, якою отруїли, нічого сказати не може. Навальний і далі залишається в комі на ШВЛ. Чекають, коли стан стабілізується, і обіцяють відпустити в будь-яку клініку, а зараз вони цього зробити не можуть", – повідомив штаб Навального в Омську.

Уранці 20 серпня літак, яким Навальний летів із Томська до Москви, екстрено сів у Омську через імовірне отруєння політика. У команді опозиціонера вважають, що в чай йому підмішали токсичну речовину.

Навальний перебуває в токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без пам’яті, він у важкому стані, під’єднаний до апарата штучної вентиляції легенів. У лікарні заявляли, що стан Навального вдалося стабілізувати, однак пізніше прессекретарка політика оприлюднила відеозвернення, у якому повідомила, що його стан, як і раніше, важкий.

Медики відкинули травматичні ушкодження, інсульт або інфаркт міокарда, а також COVID-19. Однак діагнозу Навальному поки не поставили, сказала Ярмиш.

ЗМІ називали попередній діагноз опозиціонера: гостре отруєння невстановленим психодислептиком.

Про плани перевезти Навального в Німеччину заявляв лікар, якй спостерігає за здоров’ям політика з 2013 року.

Команда опозиціонера звернулася до влади РФ із проханням сприяти його транспортуванню в один із токсикологічних центрів Європи.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон заявили, що готові надати допомогу Навальному.

Німецьке видання Bild сьогодні вранці написало, що з Німеччини до Росії вилетів літак, який має доправити Навального на лікування до Берліна. За словами співрозмовника видання, сьогодні до обіду політик міг би бути вже в німецькій клініці. Однак російські лікарі після консиліуму відмовилися його відпускати.