Нетаньяху: Коли іранський режим упаде, іранці й ізраїльтяни будуть чудовими друзями

Нетаньяху: На жаль, європейські уряди мовчки спостерігають за тим, як молоді героїчні іранці борються на вулицях своїх міст
Фото: EPA

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху, коментуючи події в Ірані, побажав іранському народові успіхів у "благородній боротьбі за свободу".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу підтримав учасників масових протестів в Ірані і заявив, що якщо влада в Тегерані зміниться, між ізраїльським та іранськими народами встановиться дружба. Про це він сказав у зверненні, розміщеному у Twitter його канцелярії.

"Сьогодні я почув заяву президента (Хасана) Рухані, що Ізраїль стоїть за протестами в Ірані. Це не тільки неправдиве, але й смішне твердження. Іранці заслуговують на краще. Хоробрі люди виходять на вулиці в пошуках свободи і справедливості. Вони хочуть повернути основні свободи, у яких їм було відмовлено протягом десятиліть", – сказав ізраїльський прем'єр.

За його словами, тегеранський режим витрачає величезні кошти на придушення свобод, заборону соціальних мереж, арешти незгодних, тоді як ці гроші можна було спрямувати на будівництво шкіл і лікарень.

Створення атмосфери страху не допоможе владі Ірану, тому що люди в цій країні "мудрі й готові ризикувати всім заради свободи", уважає Нетаньяху.

"На жаль, європейські уряди мовчки спостерігають за тим, як молоді героїчні іранці борються на вулицях своїх міст. Це неправильно. Я не маю наміру мовчати. Цей режим відчайдушно намагається посіяти ненависть між нами. Але в них не вийде. І коли режим упаде, а одного разу він упаде, іранці й ізраїльтяни будуть чудовими друзями", – зазначив глава ізраїльського уряду.

"Я бажаю іранському народу успіхів у благородній боротьбі за свободу", – додав Нетаньяху.

28 грудня почалися масштабні антиурядові виступи в Ірані.

Від влади країни вимагають побороти бідність, звільнити політв'язнів, покласти край свавіллю поліції та припинити участь у конфліктах у Ємені, Сирії й Іраку.

Силовики застосовували водомети й газ, затримано десятки активістів.

30 грудня протести поширилися на столицю Ірану Тегеран. Демонстранти намагалися штурмувати державні будівлі.

За даними іранських ЗМІ, протягом чотирьох днів загинуло 12 учасників демонстрацій і один поліцейський.