Нетаньяху: Попереду важкі дні, але ми готові до будь-якого сценарію. Ізраїль змусить заплатити дуже високу ціну за агресію

Після ізраїльського удару по Бейруту з усіх боків лунають погрози, зазначив Нетаньяху
Фото: Биньямин Нетаниягу - בנימין נתניהו / Facebook

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху у відеозверненні до народу, опублікованому 31 липня у його Facebook, заявив, що на країну чекають "важкі дні".

"Три тижні тому ми вдарили по главі Генштабу ХАМАС Мухаммаду Дефу. Два тижні тому ми атакували хуситів, під час однієї з найвіддаленіших операцій ВПС, а вчора ми атакували главу Генштабу "Хезболли" Фуада Шукара, відомого як Мухсен", – розповів глава ізраїльського уряду.

За словами Нетаньяху, останній "є прямо відповідальним" за вбивство дітей у Мадждаль-Шамсі й "багатьох інших громадян Ізраїлю", а також "був головним чинником у зв'язках між Іраном і "Хезболлою" й відповідав за ракетний арсенал організації".

"Громадяни Ізраїлю, попереду важкі дні. Після удару по Бейруту з усіх боків лунають погрози. Ми готові до будь-якого сценарію й будемо об'єднаними та рішучими проти будь-якої загрози. Ізраїль змусить заплатити дуже високу ціну за агресію проти нас на будь-якій арені", – наголосив прем'єр.

Нетаньяху висловив рішучість продовжувати боротьбу доти, доки не досягнуть цілей війни.

Контекст:

ЗМІ повідомляли, що ліванська "Хезболла" разом з Іраном брала участь у розробленні плану вторгнення ХАМАС в Ізраїль, яке відбулося 7 жовтня 2023 року. Угруповання заявляло, що "повністю готове" воювати з Ізраїлем. Після цього ракетних ударів по півночі Ізраїлю з Лівану не припиняли.

27 липня 2024 року в Ізраїлі заявили, що "Хезболла" завдала ракетного удару по друзькому місту Мадждаль-Шамс на Голанських висотах. Повідомляли про 12 загиблих дітей і підлітків через влучання ракети у футбольне поле, ще приблизно 30 людей постраждали. Нетаньяху пообіцяв, що Ізраїль не залишить без відповіді атаку і "Хезболла" заплатить за це "найвищу ціну, якої вона ще не платила". "Хезболла" заперечує звинувачення, хоча до того, як стало відомо про жертви, заявляла, що запустила ракету по військовій базі на Голанських висотах, біля Мадждаль-Шамса.

28 липня кабінет безпеки Ізраїлю дозволив уряду відповісти на удар "Хезболли".

30 липня Армія оборони Ізраїлю заявила, що Шукра загинув унаслідок ізраїльського авіаудару в столиці Лівану Бейруті.

31 липня іранське агентство Mehr повідомило, що главу політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію вбили в Тегерані. Він загинув під час авіаудару, якого по Ірану завдали вранці, пише агентство з посиланням на пресслужбу Корпусу вартових ісламської революції. Було атаковано резиденцію глави політичного крила ХАМАС в іранській столиці. Разом із ним загинув один з охоронців, ішлося в повідомленні.

Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві Ханії, який перебував у Тегерані на інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіана. ЗМІ повідомляли, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство Ханії. Водночас Ізраїль не визнав і не спростував своєї причетності до авіаудару.