Нідерланди виділили €100 тис. Раді Європи на реалізацію плану дій для України

Курс на членство в ЄС закріплено в Конституції України
Фото: depositphotos.com
Уряд Нідерландів зробив добровільний внесок до Ради Європи в розмірі €301,2 тис. Про це 8 липня повідомила пресслужба Ради Європи.

€100 тис. буде витрачено на реалізацію плану дій для України і €50 тис. – плану дій для Грузії.

"Іншу частину внеску буде спрямовано на підтримку низки різних проєктів, зокрема подальшої діяльності суду з прав людини у зв'язку з Брайтонською конференцією, проєкти ЛГБТІ, платформу для захисту журналістів та щорічний конкурс ELSA", – зазначили в повідомленні.

Контекст:

Верховна Рада і Європарламент 16 вересня 2014 року синхронно затвердили Угоду про асоціацію України з ЄС. 1 вересня 2017 року вона набула чинності в повному обсязі.

6 жовтня 2020 року за підсумками саміту у Брюсселі Україна і Європейський союз домовилися про оновлення Угоди про асоціацію. Сторони очікують на подальше посилення економічної інтеграції та зближення регулювання в межах угоди в кількох сферах: цифровий ринок, захист довкілля, боротьба зі змінами клімату, фінансове співробітництво.

Курс на членство в ЄС закріплено в Конституції України.

У березні 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна сформує коаліцію країн-лобістів для вступу в ЄС. 18 березня відбулася його зустріч із президентом Литви Гітанасом Науседою, під час якої вони підписали декларацію щодо європейської перспективи України, повідомляла пресслужба українського президента. У документі визнають право України подати заявку на членство в ЄС відповідно до ст. 49 Договору про Європейський союз, а також що Литовська Республіка підтримає Україну, коли вона вирішить подати таку заявку.

Таку декларацію, зокрема, було підписано із президентом Польщі Анджеєм Дудою, президентом Латвії Егілсом Левітсом.