Нідерландський Харлем стане першим у світі містом, де заборонять рекламу м'яса у громадських місцях

Реклами м'яса не дозволять в автобусах, притулках і на екранах у громадських місцях Харлема
Фото: depositphotos.com
Нідерландське місто Харлем, яке розташоване на захід від Амстердама, із 2024 року заборонить рекламу м'яса у громадських місцях, щоб скоротити споживання й викиди парникових газів. Про це 6 вересня повідомило видання The Guardian.

Реклами не дозволять в автобусах, притулках і на екранах у громадських місцях Харлема. Це викликало скарги представників м'ясного сектору на те, що муніципалітет "заходить надто далеко, говорячи людям, що для них краще".

Причина такої заборони – нещодавні дослідження, які засвідчують, що глобальне виробництво харчових продуктів є причиною однієї третини всіх викидів, які нагрівають планету, а використання тварин для м'яса призводить до подвоєння забруднення порівняно з виробництвом продуктів рослинного походження.

Ліси, які поглинають вуглекислий газ, вирубують для випасу тварин, а добрива, котрі використовують для вирощування їхніх кормів, багаті на азот, що може сприяти забрудненню повітря й води, зміні клімату та виснаженню озонового шару. Тваринництво також виробляє велику кількість метану – потужного парникового газу.

Заборона також поширюється на святкові рейси, викопне паливо та автомобілі, які працюють на викопному паливі. Введення заборони відкладено до 2024 року через активні контракти з компаніями, які продають продукцію.

Контекст:

Як зазначає The Guardian, посилаючись на дослідження Greenpeace, для досягнення мети ЄС із нульових викидів до 2050 року споживання м'яса мають знизити до 24 кг на особу на рік порівняно з поточним середнім показником 82 кг або 75,8 кг у Нідерландах, які є найбільшим експортером м'яса в ЄС.