Німеччина хоче викупити в нейтральної Швейцарії танки Leopard 2, але обіцяє не передавати їх Україні

Габек і Пісторіус хочуть зміцнити оборону ЄС танками зі Швейцарії
Фото: ЕРА

Уряд Німеччини звернувся до міністерства оборони Швейцарії із пропозицією купити частину законсервованих танків Leopard 2 і повернути їх виробнику, німецькому оборонному концерну Rheinmetall. Про це 3 березня пише швейцарське видання Blick.

За ініціативою стоять міністр оборони ФРН Борис Пісторіус і віцеканцлер – міністр економіки Роберт Габек. У листі до швейцарських колег 23 лютого вони гарантували, що куплені танки не потраплять до України, а їх використають для зміцнення оборони Європейського союзу й сил НАТО в Європі. Ідеться про 96 списаних танків Leopard 2, законсервованих швейцарською армією.

Законодавство Швейцарії про нейтралітет забороняє їй продавати озброєння країнам, які воюють. На цій підставі вона кілька разів відмовляла ФРН у реекспорті боєприпасів Україні, ідеться у статті. Представник Федерального департаменту оборони, захисту населення та спорту Швейцарії в коментарі виданню зазначив, що країна "могла б обійтися без невеликої кількості танків", але відповідне рішення потребуватиме окремого голосування в парламенті країни.

Водночас, за даними видання, багато парламентаріїв дотримуються позиції, що танки є стратегічним резервом армії, який потрібно зберегти. Офіцерське товариство танкових військ також заявило журналістам про однозначне неприйняття цієї ідеї.

Водночас Blick наголошує, що на тлі війни Росії проти України у Швейцарії вже не раз лунали пропозиції щодо зміни формату нейтралітету країни. У лютому 2023 року до парламенту подали проєкт закону, який би дав можливість Німеччині, Іспанії та Данії постачати Україні боєприпаси швейцарського виробництва.

Контекст:

Наприкінці січня 2023 року уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні основних бойових танків Leopard 2 і дозволив іншим країнам їх реекспорт. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна планує сформувати щонайменше два батальйони з танків Leopard 2 й шість-сім батальйонів – із Leopard 1.

У відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну НАТО розгорнув додаткові сили в Європі. Як повідомляють на сайті Альянсу, понад 40 тис. військовослужбовців перебувають зараз під безпосереднім командуванням НАТО у східній частині Альянсу. Додатково до наявних бойових груп у Латвії, Литві, Польщі та Естонії Альянс створив іще чотири групи в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині. Ці вісім бойових груп розташовані вздовж усього східного флангу НАТО, від Балтійського моря на півночі до Чорного моря на півдні, уточнили в Альянсі.

Окрім того, НАТО збільшив свою повітряну присутність у Східній Європі додатковими винищувачами, літаками-розвідниками й танкерами, зазначили у пресслужбі Альянсу. Із лютого 2022 року літаки НАТО здійснюють регулярне патрулювання над Східною Європою й регіоном Балтійського моря для відстеження російських бойових літаків.