Німецькі лікарі вважають, що Навальний транспортабельний – прессекретарка

Німецькі медики пропонують перевезти Навального в університетську клініку "Шаріте" в Берліні
Фото: EPA

Прессекретарка російського опозиціонера Олексія Навального Кіра Ярмиш повідомила, що за інформацією німецьких медиків, які оглянули політика, його можна перевезти до берлінської клініки.

Німецькі медики оглянули російського опозиціонера Олексія Навального в омській клініці, вони повідомили, що стан політика дає змогу транспортувати його спеціальним літаком до Німеччини. Про це у Twitter написала прессекретарка Навального Кіра Ярмиш.

"Німецькі лікарі – професійні реаніматологи – оглянувши Олексія Навального, дійшли висновку, що він транспортабельний і обладнання їхнього літака дає змогу безпечно негайно перевезти його в Берлін в університетську клініку "Шаріте" відповідно до бажання Юлії Навальної" , – зазначила у своєму пості Ярмиш.

Співробітник Фонду боротьби з корупцією Леонід Волков повідомив у Twitter, що омські лікарі не сказали дружині Навального Юлії про вердикт німецьких медиків. Про те, що Навальний залишиться на лікуванні в Омську, повідомив головний лікар лікарні Олександр Мураховський.

"Лікар" Мураховський: "Ми на консиліумі з німецькими колегами вирішили, що Олексій залишається в Омську". Ви, може, і вирішили, тільки про думку німецьких колег промовчали. І зробили все, щоб Юлія про неї не дізналася", – написав Волков.

Про те що Навальний залишиться на лікуванні в Омську, повідомив головний лікар медзакладу Олександр Мураховський.

Родичам Навального – дружині Юлії та братові Олегу, які перебувають в омській лікарні, – не дозволили зустрітися з німецькими лікарями. За словами дружини опозиціонера, медиків із ФРН вивели через запасний вхід і посадили в машину. Спроби Ярмиш, Навальної та глави Фонду боротьби з корупцією Івана Жданова підійти до авто блокували люди в цивільному.

Уранці 20 серпня літак, яким Навальний летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську через імовірне отруєння політика. У команді опозиціонера вважають, що в чай йому підмішали токсичну речовину.

Навальний перебуває в токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без свідомості, він у важкому стані, його під'єднали до апарата штучної вентиляції легенів.

ЗМІ називали попередній діагноз опозиціонера: гостре отруєння невстановленим психодислептиком.

21 серпня дружина Навального повідомила, що транспортна поліція виявила речовину, якою отруїли опозиціонера. Його соратники вважають, що саме тому лікарі відмовляються "віддавати" політика для лікування в Німеччину.

Джерела ТАСС і "Медузи" інформацію про виявлену отруту спростували. Заступник головного лікаря лікарні швидкої допомоги №1 Омська Анатолій Калініченко також повідомив, що після дослідження аналізів Навального медики не виявили слідів якихось отрут. Основним робочим діагнозом Навального в лікарні назвали порушення обміну речовин.

Житель Томська Павло Лебедєв оприлюднив відео з Навальним із літака, на якому чутно, як опозиціонер кричить від болю.

В аеропорт Омська вранці 21 серпня прилетів літак, який готовий доправити Навального на лікування до Німеччини, проте російські лікарі після консиліуму відмовилися відпускати політика нібито через його нестабільний стан.