Низка висланих із ЄС дипломатів РФ, підозрюваних у співпраці зі спецслужбами, тепер працюють у Сербії – ЗМІ

Росія скерувала до Сербії деяких співробітників дипмісій, яких вислали країни ЄС, ідеться у розслідуванні
Фото: depositphotos.com
Деякі російські дипломати, яких після початку повномасштабного вторгнення вислали з країн ЄС, усе одно залишилися в Європі, влаштувавшись на роботу до посольства в Сербії. Про це йдеться у розслідуванні "Радио Свобода", яке опублікували 13 березня.

Із початку російського вторгнення і до кінця 2022 року країни ЄС вислали майже 500 російських дипломатів й адміністративних співробітників. Багато із цих країн, таких як Нідерланди, Хорватія, Польща, Чехія та Естонія, скоротили чисельність російських дипломатичних місій на кількість висланих. Водночас у Сербії, яка не вводила санкцій проти РФ, російська дипломатична присутність зросла: у лютому 2022 року в країні працювало 54 російські дипломати, а в березні 2023 року – 62.

Журналісти з'ясували, що щонайменше у двох із цих дипломатів є зв'язки з російськими спецслужбами.

11 квітня 2022 року Хорватія оголосила, що висилає з країни 18 російських дипломатів і шість адміністративно-технічних співробітників посольства. У списку висланих був другий секретар посольства, 38-річний Олексій Іваненко. За пів року після вислання з Хорватії, у жовтні, імена Олексія Іваненка та його дружини з'явилися у дипломатичному списку МЗС Сербії. Там він пішов на підвищення і став першим секретарем посольства. За даними журналістів, у 20102011 роках Іваненко працював інженером у 16-му центрі ФСБ, який влада США вважає відповідальним за хакерські атаки на американські об'єкти критичної інфраструктури.

У березні 2022 року Польща вислала 45 російських дипломатів. За даними контррозвідки Польщі, всіх їх запідозрили у шпигунстві. Серед них був радник російської дипломатичної місії Михайло Генералов, пише "Радио Свобода". Тепер Генералов у тому самому статусі є на сайті сербського МЗС серед співробітників російського посольства в Сербії. Журналісти зазначають, що у Москві він був прописаний у відомчому будинку служби зовнішньої розвідки.

Ще один російський дипломат, який працює зараз у посольстві в Сербії другим секретарем, – 38-річний Дмитро Барабін. Він мав бути у Гаазі, але його відмовилися туди пускати після призначення. У березні 2022 року Нідерланди вислали ще 17 співробітників дипмісії "через загрозу, яку вони становлять національній безпеці". У жовтні журналісти з Росії, Бельгії і Нідерландів дістали доступ до імен цих людей і довели причетність деяких із них до ГРУ і СЗР.

Також у посольстві Росії у Белграді працює радником Петро Долгошеїн, який пішов зі своєї посади другого секретаря посольства Росії у Гельсінкі. Помічником військового аташе в посольстві Росії у Белграді став Євген Анпілов, який, за даними ЗМІ, у 2017 році був співробітником російського представництва в Польщі.

У списку співробітників посольства Росії у Сербії можна знайти й інших людей, які нещодавно працювали в країнах, які висилали у 2022-му і 2023 році російських дипломатів, ідеться у розслідуванні.

Прессекретар очільника зовнішньополітичної служби ЄС Жозепа Борреля Пітер Стано сказав "Радио Свобода", що тільки сама Росія може вирішити, чи скеровувати висланого з країни – члена ЄС дипломата до іншої держави Євросоюзу. Кожна з країн ЄС, за словами Стано, сама вирішує, чи допускати таку людину до себе в країну. Інший європейський високопосадовець розповів на умовах анонімності, що формальної заборони для переведення висланого з однієї країни ЄС дипломата до іншої немає, але це негласно це практикують.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого 2022 року європейські держави оголосили про масове висилання російських дипломатів.