"Низький пріоритет". Єврокомісія роз'яснила, як консульства в Росії видаватимуть візи

Час розгляду анкет на візи збільшується із 15 до 45 днів
Фото: ЕРА
Консульства країн Євросоюзу у Росії дістали більше повноважень для відмови у видаванні дозволу на в'їзд росіянам. Про це йдеться у роз'ясненнях Єврокомісії щодо скасування спрощеного візового режиму для РФ, які опублікували на сайті організації 9 вересня.

Консульства можуть самостійно встановлювати правила видавання короткострокових шенгенських віз. Зокрема, давати "низький пріоритет" тим, хто не має великої потреби в'їхати до ЄС, зокрема туристам.

Час розгляду анкет на візи зростає з 15 до 45 днів. Європосадовці пояснюють це необхідністю ретельнішої перевірки охочих отримати візу. Також консульські працівники можуть самостійно вимагати у претендентів додаткові документи, щоб відсіяти тих, хто може становити загрозу безпеці або громадському порядку у ЄС.

Рада Євросоюзу 9 вересня схвалила рішення, яке повністю зупиняє дію угоди про спрощення візового режиму між Євросоюзом і Росією. Отже, на громадян РФ поширюватимуться загальні правила візового кодексу. Це призведе до збільшення візового збору з €35 до €80, збільшення часу оформлення візи та ускладнення правил видавання багаторазових віз, повідомили у пресслужбі ради. Рішення набуває чинності в день його ухвалення і застосовуватиметься з 12 вересня 2022 року.

Контекст:

31 серпня глави МЗС країн ЄС домовилися повністю зупинити спрощену процедуру видавання віз росіянам. Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявляв, що "багато росіян подорожує на відпочинок і за закупи [у ЄС], ніби в Україні не вирує війна".

Водночас повної заборони видавання віз не буде, оскільки щодо цього немає одностайності країн союзу, заявив глава МЗС Угорщини Петер Сіярто. Проти повної заборони на видавання віз російським туристам виступають Німеччина, Франція, Угорщина, Кіпр і Греція.

Із 25 країн Шенгенської зони, які до війни видавали візи росіянам, 10 держав на національному рівні перестали це робити за деякими винятками, підрахували у "BBC News Україна". Окрім того, деякі країни ввели обмеження на в'їзд росіян, зокрема Польща, Чехія, Естонія, Латвія і Литва.