Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття мікроРНК

Учені паралельно зробили свої відкриття
Фото: EPA

Лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини 2024 року стали американські вчені Віктор Амброс і Гері Равкан, які відкрили мікроРНК. Про це 7 жовтня оголосила в соцмережі Х пресслужба Нобелівського комітету.

"Премію [...] присудили Віктору Амбросу й Гері Равкану за відкриття мікроРНК та її ролі в посттранскрипційній регуляції генів", – ідеться у твіті.

У матеріалі, присвяченому Амбросу й Равкану, Нобелівський комітет розповів, що обидва лауреати представляють американський штат Массачусетс. Амброс працює в медичній школі при Массачусетському університеті, а Равкан – у лікарні загального профілю й Гарвардській медичній школі.

"Цьогоріч Нобелівську премію присудили двом ученим за відкриття фундаментального принципу регуляції активності генів. [...] Амброс і Равкан цікавилися тим, як розвиваються різні типи клітин. Вони відкрили мікроРНК – новий клас крихітних молекул РНК, які відіграють вирішальну роль у регуляції генів. Їхнє новаторське відкриття встановило абсолютно новий принцип регуляції генів, який виявився суттєвим для багатоклітинних організмів, зокрема людей", – ідеться в релізі.

Дослідження вчені проводили паралельно, а потім порівняли свої результати, що "привело до проривного відкриття".

"Було відкрито новий принцип регуляції генів, опосередкований раніше невідомим типом РНК, мікроРНК. Результати опублікували 1993 року у двох статтях у журналі Cell. Опубліковані результати наукова спільнота від самого початку зустріла майже оглушливим мовчанням. [...] Це сприйняття змінилося 2000 року, коли дослідницька група Равкана опублікувала своє відкриття іншої мікроРНК, котру кодує ген, [...] який був у всьому тваринному світі. Стаття викликала великий інтерес, і протягом наступних років було ідентифіковано сотні різних мікроРНК. Сьогодні ми знаємо, що в людей є понад 1 тис. генів для різних мікроРНК", – розповіли в комітеті.