"Новая газета" повідомила, що має незаперечні докази масштабних фальсифікацій на виборах президента РФ

Активісти розказали про масштабні фальсифікації на виборах, за підсумками яких Володимир Путін укотре став президентом РФ
Фото: ЕРА

Реальна явка на виборах президента Росії у 2018 році виявилася нижчою за офіційну у два–п'ять разів. Такого висновку дійшли активісти і спостерігачі, які звірили записи з установлених на виборчих дільницях камер з офіційними даними ЦВК.

На 50 виборчих дільницях по всій Росії реальна явка на президентських виборах була нижчою за офіційну у два, три або п'ять разів. Про це пише "Новая газета", посилаючись на дані активістів і спостерігачів, які протягом двох місяців аналізували записи з камер, установлених на виборчих дільницях у день голосування.

Спостерігачі порахували кількість людей, які опустили бюлетені в урни, а потім порівняли цю кількість з офіційними даними російського Центрвиборчкому. Результати візуального підрахунку явки на цих дільницях виявилися нижчими за офіційні дані на 31 342 голоси.

У "Новой газете" підкреслили, що на жодній із перевірених дільниць голосування не пройшло без порушень. Скрізь були "вкидання, підроблення і фальсифікація", а також "порушення процедур підрахунку".

Зокрема, на дільниці №99 у Нальчику члени виборчої комісії не зреагували на чотири випадки повторного голосування. У Казані в приміщенні дільниці проголосувало 367 осіб, а офіційна явка становила 1035 осіб. За даними активістів, члени комісії підрахували голоси за 30 хвилин, невикористаних бюлетеней не підраховували і не гасили, а збільшеної форми протоколу не заповнювали.

У підсумку на 10 дільницях Нальчика розбіжність щодо явки виборців становила 9848 голосів, у Казані – 2074 голоси, у Грозному – 5331 голос, у Махачкалі – 10 935 голосів, Черкеську – 3154 голоси.

Президентські вибори у РФ відбулися 18 березня – у річницю анексії Криму. За даними Центрвиборчкому Росії, за Путіна проголосувало 76,69% виборців. У Центрвиборчкомі повідомляли, що явка загалом у Росії становила 59,94%, в анексованому Криму – 63,86%.

Народний депутат України від Блоку Петра Порошенка, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров із посиланням на дані Федеральної служби безпеки Росії заявив, що реальна явка на виборах президента РФ у анексованому Криму становила 42%.