Нові провали і виклики. ВООЗ спрогнозувала майбутнє COVID-19

У всьому світі підтверджено майже 82 млн випадків зараження коронавірусом
Фото: EPA
Передавання коронавірусу в майбутньому знизиться, якщо достатня кількість людей матиме проти нього імунітет, сказав експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я, професор Девід Гейманн.

Світу доведеться навчитися жити з коронавірусом, найімовірніше, він стане ендемічним (характерним для певної місцевості). Про це писала 29 грудня британська газета The Guardian із посиланням на експерта Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), професора Девіда Гейманна.

Коронавірус SARS-CoV-2 стане ендемічним, навіть після вакцинації у США і Великобританії. Передавання вірусу знизиться, якщо достатня кількість людей матиме імунітет, зазначив він. На думку фахівця, вірус продовжить мутувати в міру розмноження в людських клітинах, особливо в регіонах, де він поширюється інтенсивніше.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус сказав, що наприкінці року слід оцінити втрати через пандемію і подумати про досягнутий прогрес. У майбутньому році будуть нові провали й виклики, попередив глава ВООЗ.

Очільник програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій, лікар Майк Раян вважає, що коронавірус становитиме загрозу низького ступеня за ефективної глобальної програми вакцинації. Раян зазначив, що навіть масова вакцинація не зможе цілковито зупинити поширення вірусу.

Лікар попередив, що наступна пандемія може бути серйознішою. За його словами, це "тривожний дзвіночок". Людству потрібно максимально здобути науку з пандемії коронавірусу, з усіма трагедіями і втратами, вважає Раян.

Головна наукова співробітниця ВООЗ Сум'я Свамінатан сказала, що вакцинація проти вірусу не означає, що в майбутньому можна буде припинити дотримуватися соціальної дистанції.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, у світі станом на 30 грудня підтверджено майже 82 млн випадків коронавірусу. Померло від хвороби COVID-19 понад 1,79 млн осіб, а видужало 46,3 млн.

У світі 60 виробників вакцини проти COVID-19 є кандидатами на клінічне оцінювання препарату. Доклінічні випробування проводить 172 компанії, свідчать дані ВООЗ станом на 29 грудня.