Новий глава МЗС Ізраїлю поговорив із Лавровим телефоном, посол України заявив, що це зміна політики

За даними ЗМІ, Коен передав Лаврову повідомлення від Блінкена
Фото: gov.il
Новопризначений міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен 3 січня провів телефонну розмову із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим, повідомляє пресслужба ізраїльського МЗС.

Згідно з релізом, Лавров зателефонував Коену, щоб привітати зі вступом на посаду, вони обговорили двосторонні й "регіональні питання". За день до цього Коен говорив із главою Держдепартаменту США Ентоні Блінкеном, повідомив сайт уряду Ізраїлю.

За інформацією The Times of Israel, Коен передав Лаврову послання, про які просив Блінкен. Високопоставлений дипломат, який розповів про це ЗМІ, не повідомляв деталей про меседжі, які просив передати Лаврову глава Держдепу. Видання пише, що Москва просила про розмову з новим главою МЗС.

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук у розмові із The Times of Israel назвав зміною політики спілкування глави ізраїльського МЗС із главою російського зовнішньополітичного відомства. Він наголосив, що попередник Коена на посаді глави МЗС – Яїр Лапід – від початку повномасштабного вторгнення РФ не спілкувався з Лавровим.

Корнійчук назвав незрозумілою позицію Ізраїлю щодо війни. "На жаль, ми не бачимо засудження масових обстрілів нашого цивільного населення в останні місяці. Ізраїль є унікальним серед наших партнерів. Він зберігає мовчання", – пояснив дипломат.

Анонімний ізраїльський чиновник заперечив, що політика країни не змінювалася після приходу до влади нового уряду.

Контекст:

Ізраїль передає Україні гуманітарну допомогу, а також медичне обладнання й обмундирування для рятувальників. Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський заявив 4 жовтня, що Ізраїль активно допомагає Україні, але не переходить "червоні лінії". За його словами, вони пов'язані із ситуацією на Близькому Сході, яка будь-якої миті може скотитися у передвоєнну чи воєнну.

У листопаді на виборах до Кнесету (парламенту) Ізраїлю 25-го скликання найбільшу підтримку здобула партія "Лікуд" Біньяміна Нетаньяху. 29 грудня Нетаньяху офіційно вступив на посаду прем'єра.

Коен у своїй інавгураційній промові заявив, що пріоритетом зовнішньої політики нового уряду Ізраїлю будуть відносини зі США й розвиток зв'язків із Європою. Говорячи про російсько-українську війну, він зазначив, що "буде збережено гуманітарну допомогу", і "одну річ ми зробимо точно на публіці менше говоритимемо".