Новий глава NASA склав присягу. На церемонію доправили зразок місячного ґрунту

Нельсон присягав на своїй сімейній Біблії
Фото: EPA
У США 3 травня склав присягу новий керівник Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) Білл Нельсон. Його привела до присяги віцепрезидентка США Камала Гарріс, повідомила заступниця прессекретаря Білого дому Сабріна Сінгх у Twitter.

Як пише Spectrum News, у церемонії взяли участь дружина Нельсона, його син, кандидатка на посаду заступника глави NASA, колишня астронавтка Пем Мелрой і двоє колишніх керівників агентства – Чарльз Болден (2009–2017) і Джим Брайденстайн (2018–2021). Останній був присутнім віртуально.

Фото: EPA

На захід привезли зразок місячного ґрунту масою 129 грамів, повідомила у Twitter журналістка Саманта-Джо Рот. Його доправили на Землю 1972 року учасники 16-ї експедиції американської програми Apollo.

Фото: EPA

За словами журналістки, під час складання присяги Нельсон сказав: "Така довіра президента і віцепрезидента до старого приятеля із Сенату – дійсно одна з найвищих пошан, яку будь-хто може заслужити".

Вона також зазначила, що Нельсон присягав на своїй сімейній Біблії.

Фото: EPA

Контекст:

Сенат США 29 квітня затвердив кандидатуру Нельсона, колишнього сенатора-демократа від штату Флорида, на посаду глави NASA. Він став 14-м главою NASA.

Президент США Джо Байден номінував колишнього сенатора на цю посаду в березні.

78-річного Нельсона тричі обирали до Сенату США, він представляв у ньому Флориду протягом 18 років. У 2019 році після того, як Нельсона не обрали до Сенату, він став членом консультативної ради NASA.

У 1986 році Нельсон здійснив космічний політ на шатлі Columbia.