Нову пандемію можуть спричинити тварини, її навряд чи можна попередити – головний санлікар України

Кузін зазначив, що не йдеться про обмеження контактування із тваринами
Фото: Ігор Кузін / Facebook

Заступник міністра охорони здоров'я і головний санітарний лікар України Ігор Кузін прогнозує, що наступна пандемія буде спричинена тваринами. Про це він заявив в інтерв'ю "ВВС News Україна", яке вийшло 13 жовтня.

Журналістка запитала, якою, на думку Кузіна, може бути наступна глобальна пандемія.

"Моя особиста думка, що вона однозначно має бути зоонозна. Зоонозні віруси (віруси, що передаються від тварини до людини) залишаються найбільш імовірним джерелом нових епідемій. Або це буде якийсь резистентний штам, який буде стійкий до будь-яких антибактеріальних засобів. Це може бути захворювання X, яке, скажімо так, з'явиться і буде нове для світу", – відповів той.

Заступник міністра висловив думку, що це може бути мутація вже відомих вірусів, як було з коронавірусною інфекцією.

"Чому зоонозна, від тварин? За рахунок урбанізації, коли будуються нові міста, підвищується температура, люди все більше починають забудовувати ті території, які раніше були дикими. Це все призводить до того, що кількість наших взаємовідносин із тваринним світом зростає. Ми стикаємося з комарами, ми стикаємося з комахами, із кліщами, із птахами, із домашніми тваринами. І кількість вірусів, яка циркулює серед тварин і яка може рано чи пізно переходити від тварин до людей, зростає. За останнє десятиріччя ця кількість значно зросла", – наголосив Кузін.

Він також відповів ствердно на запитання, чи може нова пандемія прийти від тварин.

"Так. Чи можна її попередити? Навряд чи. Система громадського здоров'я повинна тісно співпрацювати з ветеринарним сектором, обмінюватися інформацією стосовно циркуляції вірусів. Тут не йдеться про обмеження контактування із тваринами, а про більший моніторинг випадків – щоб ми хоча б розуміли, які віруси можуть викликати наше занепокоєння", – пояснив Кузін.