"Облизуй палицю", "Нирки дві, а життя одне". У Білорусі оприлюднили нові відео знущань силовиків із затриманих

Автори каналу, який опублікував ролик, стверджують, що на відео події 12 серпня
Скріншот: By_Pol - объединение силовиков Беларуси / YouTube
У мережі з'явилося нове відео того, як білоруські силовики поводилися із затриманими у перші дні протестів. У ролику мітингувальників тримають на колінах і б'ють.

Об'єднання колишніх білоруських силовиків ByPol, які покинули службу через незгоду з політикою Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, 18 грудня у своєму YouTube опублікувало нове відео знущань силовиків із затриманих учасників мітингу.

Автори каналу заявляють, що всі зняті події відбувалися 12 серпня у Фрунзенському районному управлінні внутрішніх справ Мінська. Відео складається з нарізок записів із різними затриманими.

Ролик починається з моменту огляду особистих речей одного з затриманих, який лежить на підлозі зі зв'язаними ззаду руками. У силовиків виникли запитання до будівельної каски яка була в рюкзаку у чоловіка.

В іншому відео знято чоловіка, який лежить на підлозі в неприродній позі і диктує свою адресу, голос за кадром каже: "Облизуй палицю".

У третьому фрагменті чоловік у чорній формі і балаклаві завдає удару іншому затриманому в ділянку сонячного сплетіння.

"Підйом, бл...ть! Ще раз, бл...ть, таке, бл...ть, буде мовчання, бл...ть, гірше буде. Нирки дві, а життя одне!" – говорить він затриманому.

В іншому відео з цим самим затриманим, але вже знятому з іншого ракурсу, видно, як силовики на тлі допитують інших людей, які  лежать на землі. Одного з них б'ють палицею по спині.

У ще одному фрагменті відео інший чоловік розплакався на запитання про причини його затримання. "Ми просто гуляли із другом", – говорить він.

Судячи з кадрів, більшість затриманих лежала на підлозі зі зв'язаними ззаду руками. Когось ставили на коліна головою вниз, дівчат тримали просто на колінах.

Закінчується відео моментом, коли на затриманих, які сидять на колінах головою вниз, хтось кладе біло-червоно-білий прапор (символіка протестувальників). На тлі чутно: "Красені. Не ворушіться. Жыве Беларусь".

Відео: By_Pol - объединение силовиков Беларуси / YouTube

Із 9 серпня в Білорусі не вщухають масові акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув на той момент глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Тихановська заявляла 28 листопада, що в Білорусі під час протестів загинуло восьмеро осіб.

Лукашенко 23 вересня вступив на посаду президента. Уперше в історії Білорусі церемонії інавгурації не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, серед яких США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурації Лукашенка.

Євросоюз 2 жовтня ввів обмежувальні заходи проти 40 осіб, відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів. 6 листопада ЄС ввів санкції проти Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, і ще 14 білоруських чиновників. До санкцій приєдналася Україна.

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу 19 листопада домовилися активізувати роботу над третім пакетом санкцій проти Білорусі. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель сказав, що санкції введуть проти фізичних та юридичних осіб.

16 грудня посли країн ЄС схвалили третій пакет санкцій проти Білорусі.