Друг Скрипаля заявив, що колишній розвідник писав листа Путіну із проханням про помилування

Слідство з'ясувало, що під час замаху на Скрипаля використовували розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок"
Фото: ЕРА

Колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль не вважав себе зрадником, оскільки присягав Радянському Союзу, а не Росії, розповів шкільний друг колишнього російського розвідника Володимир Тимошков. За його словами, Скрипаль просив у президента РФ Володимира Путіна дозволу повернутися на батьківщину.

Колишній російський розвідник Сергій Скрипаль, отруєний у британському Солсбері на початку березня, писав листа президентові Росії Володимиру Путіну, у якому просив про помилування. Про це у коментарі ВВС розповів шкільний друг Скрипаля Володимир Тимошков.

За його словами, він говорив зі Скрипалем телефоном у 2012 році. Колишній офіцер ГРУ заявив, що не вважає себе зрадником, оскільки "присягу приймав на вірність Радянському Союзу", а не Росії. Водночас, за словами Тимошкова, Скрипаль шкодував про те, що був "подвійним агентом", тому що все його життя "виявилося зіпсованим".

Тимошков повідомив, що у листі Путіну колишній російський розвідник просив його про "повне помилування" і дозвіл повернутися до Росії, щоб побачити матір, брата та інших своїх родичів.

4 березня 2018 року 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння у британському Солсбері.

Слідство з'ясувало, що під час замаху використовували розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок". Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей вимагала від Кремля пояснити подію до вечора 13 березня, інакше Лондон буде вважати інцидент незаконним застосуванням сили Росією проти Великобританії. Позицію Великобританії підтримала влада ФранціїСШАНімеччини й Австралії.

Москва відмовилася відповідати на ультиматум Лондона і висунула вимогу надати їй зразки речовини, якою отруїли Скрипалів.

14 березня влада Британії оголосила про вислання 23 російських дипломатів, а також про припинення запланованих двосторонніх контактів із РФ.

17 березня Росія оголосила персонами нон ґрата 23 британських дипломатів.

Скрипаль – колишній офіцер російської розвідки. У 2006 році його засудили за передання Британії даних про російських агентів у Європі. У 2010 році внаслідок обміну шпигунами між США і Росією Скрипаля помилували. У межах цього самого обміну до Росії повернулася шпигунка Анна Чапман. Скрипалю надали притулок у Великобританії. Будинок у Солсбері колишній шпигун придбав у 2011 році.