"Одну окупаційну владу змінила інша". Президент Латвії назвав "чужою" для країни Другу світову війну

Друга світова була чужою війною для Латвії, зазначив Левітс
Фото: president.lv
Латвія не брала участі у Другій світовій війні як держава, її завершення не принесло країні звільнення. Про це 8 травня після покладання квітів на Братському кладовищі в Ризі заявив президент країни Егілс Левітс, повідомляють на сайті глави Латвії.

"Сьогодні, 8 травня, ми вшановуємо пам'ять жертв Другої світової війни. Латвія не брала участі у Другій світовій війні, це була чужа війна, – сказав Левітс. – На жаль, ми також пам'ятаємо, що в Латвії одна окупаційна влада змінила іншу наприкінці війни".

Левітс зазначив, що громадяни Латвії "воювали у складі чужих армій", а країна зазнала великих жертв серед цивільного населення.

"Я мушу сказати, що Латвія – одна з країн, які найбільше постраждали під час Другої світової війни, не беручи участі у війні як держава", – додав він.

Відео: Valsts prezidents / YouTube

Контекст:

Литва, Латвія та Естонія входили до складу Радянського Союзу як союзні республіки до 1991 року. Їх занесли у сферу інтересів СРСР після підписання пакту Молотова – Ріббентропа 23 серпня 1939 року.

Скани радянського оригіналу Договору про ненапад між Радянським Союзом і Німеччиною, а також секретний додатковий протокол до нього опублікували у травні 2019 року. У протоколі до договору СРСР і нацистська Німеччина уклали домовленість про розмежування сфер обопільних інтересів у Східній Європі. Відповідно до протоколу, в зону інтересів Радянського Союзу увійшли країни Балтії і Бессарабія.

Латвію, Литву та Естонію окупували влітку 1940 року на підставі домовленостей із нацистською Німеччиною, після висунення ультиматумів урядам трьох країн: Москва звинуватила республіки в порушенні домовленостей із СРСР, зокрема в порушенні нейтралітету, і вимагала допустити на територію країн додаткові радянські війська. Після збільшення військового контингенту у країнах Балтії провели вибори, перемогу на яких здобули прорадянські сили. Нові уряди незабаром оголосили про входження до складу СРСР.

Водночас багато західних країн визнало це окупацією. Зокрема, у трьох резолюціях Ради Європи (1960-го, 1994-го і 2005 року) включення Литви, Латвії та Естонії до складу СРСР називали окупацією, анексією і насильницькою інкорпорацією. Президент РФ Володимир Путін вважає "законною" окупацію трьох країн Балтії Радянським Союзом у 1940 році, "за згодою виборних органів влади".

У спільній заяві президента Латвії Егілса Левітса, президента Литви Гітанаса Науседи і президентки Естонії Керсті Кальюлайд, опублікованій 7 травня 2020 року з нагоди 75-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, підкреслювали, що "СРСР використовував військову перевагу, вибіркові репресії, масові депортації і тотальний ідеологічний контроль для підпорядкування балтійських країн".

Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення гітлерівців у Польщу. Закінчилася війна 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії.