Олега Навального затримали на 48 годин

Олега Навального затримали на дві доби
Фото: EPA
Олега Навального, брата російського опозиціонера Олексія Навального, а також юристку ФБК Любов Соболь затримали як підозрюваних у справі про порушення санітарно-епідеміологічних норм на мітингу 23 січня.

Олега Навального, брата російського опозиціонера Олексія Навального, затримали на 48 годин. Про це написав у Twitter директор Фонду боротьби з корупцією Іван Жданов.

За його словами, Навального затримали за ст. 91 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації, у якій описано підстави для затримання підозрюваного.

Жданов також опублікував документи, із яких випливає, що Навальний є підозрюваним за ст. 236 КК РФ – про порушення санітарно-епідеміологічних норм.

Він повідомив, що юристку ФБК Любов Соболь також затримали на дві доби за тією самою статтею.

Окрім того, російські силовики затримали помічника Навального Іллю Пахомова, повідомив юрист Фонду боротьби з корупцією В'ячеслав Гімаді. 

27 січня силовики прийшли з обшуком до квартири Олексія Навального в Москві, де перебували його дружина і брат. Після допиту Олега Навального вивезли поліцейські. Також обшуки провели в офісі Фонду боротьби з корупцією, у студії "Навальный Live", удома в Соболь та за іншими адресами прибічників Навального.

Підставою для обшуків стала кримінальна справа за ст. 236 КК РФ про порушення санітарно-епідеміологічних норм на мітингу 23 січня.

17 січня 2021 року Навальний повернувся в Росію після лікування від отруєння у клініці "Шаріте" в Німеччині. Його відразу ж затримали у справі "Ів Роше". Ще 2014 року в межах цієї справи опозиціонер дістав 3,5 року умовно і до 29 грудня 2020-го перебував на випробувальному строку. Він мав не рідше ніж двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи Федеральної служби виконання покарань, проте із серпня до січня пробув у Німеччині. Тепер умовний строк йому можуть замінити на реальний.

18 січня Навального заарештували на 30 діб.

23 січня по всій Росії відбулися акції протесту на підтримку Навального. У штабі політика заявили, що в мітингах по всій країні брало участь 250–300 тис. людей. Затримали, за даними правозахисників, понад 3,6 тис. осіб у 125 містах, зокрема майже 200 неповнолітніх.

Команда Навального анонсувала на 31 січня нові акції протесту.