Орбан зробив заяву про "незмішану угорську націю", на Заході піднялася хвиля критики

Орбан сказав, що Захід "розколотий надвоє", а країни, де відбувається "змішування" населення, "більше не є націями"

Фото: ЕРА
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, виступаючи із програмною промовою 23 липня, розкритикував західноєвропейські країни за "змішування" європейського та неєвропейського населення. Про це повідомляє канал Euronews.

Він сказав, що Захід "розколотий надвоє", а країни, де відбувається "змішування" населення, "більше не є націями".

"Ми [угорці] не є змішаною нацією... і ми не хочемо стати змішаною нацією", – заявив він, виступаючи у суботу в центральній Румунії (місто Беїле-Тушнад).

Як зазначив канал, ідеалізація Орбаном "незмішаної угорської нації" спричинила великий резонанс.

Euronews звертає увагу на визначення угорців в енциклопедії "Британіка" – найповнішому та найстарішому енциклопедичному виданні англійською мовою. Там зазначено, що етнічні угорці "є сумішшю фіно-угорських мадярів і різних асимільованих тюркських, слов'янських і німецьких народів".

Орбан і раніше робив схожі заяви, але це сформулював у різких ультраправих термінах, зазначає The Guardian. Депутатка Європарламенту від угорської опозиційної партії "Рух Моментум" Каталіна Чех у коментарі виданню розкритикувала слова Орбана. За словами політикині, вона вражена його заявою.

"Його висловлювання нагадують про той час, який, я думаю, ми всі хотіли б забути. Вони дійсно показують справжні кольори режиму", – зауважила вона.

У Twitter Чех звернулася до виборців Орбана. "Ось що ви підтримали", – написала депутатка, коментуючи заяву прем’єра Угорщини.

"Говорити про расову чи етнічну "чистоту", особливо в такому змішаному регіоні, як Центрально-Східна Європа, – чиста помилка та небезпека. Як і пан Орбан. Термінова новина, пане Орбан: ми всі маємо змішане расове та культурне коріння. Це одна з головних особливостей європейців", – додав депутат Європарламенту від Румунії Алін Мітуца.

Орбан робить таку заяву, бо знає, що йому зійде це з рук, резюмував угорський журналіст-розслідувач Сабольч Паньї.

Американський політичний оглядач Вільям Крістол звернув увагу, що Орбан 4 серпня виступатиме на Конференції консервативних політичних дій.

"Чи скаже хтось з американських доповідачів – серед яких буде багато кандидатів у президенти від Республіканської партії США – хоч слово проти цього, не кажучи вже про те, щоб відмовитися від участі у конференції?" – додав він.

Контекст:

У цьому самому виступі в Румунії Орбан заявив, що Україна ніколи не виграє війни – "просто тому, що російська армія має асиметричну перевагу"; що уряди в Європі руйнуються, "як у доміно", а ціни на російські енергоносії різко зросли; що "війну можна закінчити лише мирними переговорами між Росією та Америкою".

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко відповів, що заява Орбана класичний приклад російської пропаганди. Санкції ефективні, наголосив він.