Орбана освистали у Тбілісі. Відео

Орбану у Грузії кричали: "Орбан – х...йло"
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 28 жовтня розпочав свій офіційний візит до Грузії, його літак сів в аеропорту Тбілісі ввечері, повідомляє сайт "Грузия Online"

Орбана там зустріли, зокрема, перший віцепрем'єр-міністр Грузії Леван Давіташвілі й посол Угорщини у Грузії. 

Угорський політик опублікував у Facebook фото з аеропорту й написав, що став першим прем'єр-міністром, котрий відвідує "консервативну, християнську і проєвропейську країну" Грузію після виборів, які відбулися в суботу.

Кортеж Орбана на проспекті Шота Руставелі у Тбілісі освистали мітингувальники, які вийшли на акцію протесту проти фальсифікації виборів, повідомляє Paper Kartuli. Telegram-канал зазначає, що мітингувальники, зокрема, кричали "Путін – х...йло" і "русебо" ("росіяни" грузинською). Також на кадрах, які оприлюднив канал, чути, що вони вигукували "Орбан – х...йло" й "Орбан – п...дарас". 

Орбана освистали й тоді, коли він ішов з автомобіля до готелю, додає "Эхо Кавказа". Медіа зазначає, що він, зважаючи на все, зупинився в тому самому готелі, де перед початком мітингу відбулася зустріч лідерів опозиції з представниками дипкорпусу.

Контекст:

26 жовтня у Грузії відбулися вибори в парламент. Його обирають на чотири роки. У країні – парламентська форма правління, депутати балотуються лише за пропорційною системою. Для формування парламентської більшості потрібно щонайменше 76 мандатів, для конституційної більшості – 113.

У керівній партії "Грузинська мрія" оголосили про перемогу за кілька годин до закриття виборчих дільниць. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що більше ніж половину голосів набирає проєвропейська опозиція.

За даними ЦВК після підрахунку 99,9% голосів, "Грузинська мрія" здобула 53,93% голосів, а опозиційні "Коаліція змін" – 11,04%, "Єдність – національний рух" – 10,17%, "Сильна Грузія" – 8,8%, "Гахарія за Грузію" – 7,8%. Водночас результати екзитполів свідчать, що "Грузинська мрія" здобула від 40,9% до 42% голосів і лідирує опозиція.

Міжнародні спостерігачі зафіксували низку порушень на виборах, серед них – залякування виборців і використання адмінресурсу. Увечері 27 жовтня Зурабішвілі назвала парламентські вибори у Грузії 26 жовтня новою формою гібридної війни РФ, випробуваною на грузинському народі. Вона заявила, що не визнає офіційних результатів голосування, і закликала до акцій протесту.

Угорщина до кінця року головує в Раді ЄС. У ЄС заявляли, що ця поїздка – особиста ініціатива Орбана. Речниця ЄС Набіла Массралі сказала 28 жовтня, що він не отримував жодного мандата від Ради ЄС на відвідування Тбілісі, повідомляє "Укрінформ"