Палата представників США підтримала збільшення фінансової допомоги для України наступного року

Законопроєкт схвалила Нижня палата Конгресу США. Його має ще затвердити Верхня палата (Сенат) і підписати президент
Фото: depositphotos.com
Палата представників Сполучених Штатів Америки проголосувала за збільшення розміру фінансової допомоги Україні. Про це поінформувало 29 липня посольство України у США у Facebook.

Нижня палата Конгресу США схвалила законопроєкт про фінансування Держдепартаменту 2022 року. У законопроєкті, зокрема, ідеться про збільшення розміру допомоги Україні та поправки до санкцій проти "Північного потоку – 2".

Згідно з документом, загальна сума коштів для України, виділених за лінією Держдепу, Агентства США з міжнародного розвитку та пов'язаних програм становитиме не менше ніж $481,5 млн, що на $28,5 млн більше, ніж поточного року.

У повідомленні зазначено, що $125 млн із цієї суми буде виділено на безпеку України за статтею "Міжнародне військове фінансування". Це на $10 млн більше, ніж 2021 року.

Для набуття чинності законопроєкт має підтримати Сенат США і підписати президент Джо Байден.

Контекст:

В оборонному бюджеті США на 2021 рік на витрати на озброєння, особовий склад, операції за кордоном та інші питання оборони передбачено $740 млрд. У документі, зокрема, передбачено додаткові санкції проти газопроводу "Північний потік – 2" і $250 млн військової допомоги Україні.

На початку березня міноборони США схвалило пакет допомоги у сфері безпеки для України на $125 млн, він охоплює надання українським військовим обладнання та консультацій. Пентагон підтвердив намір надати Україні оборонну летальну зброю. У червні міністерство оборони США затвердило другу частину допомоги Україні у сфері безпеки на суму $150 млн.

З 2014 року до грудня 2020-го США надали Україні допомогу загалом більше ніж на $4,1 млрд. Зокрема, з 2014 року до липня 2021-го США надали Україні приблизно $2,5 млрд військової допомоги, зазначав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.