Палата представників США із трьох спроб не змогла обрати спікера. Таке сталося вперше за 100 років

Палата представників повернеться до обрання спікера 4 січня
Фото: EPA
Палата представників США 3 січня із трьох спроб не змогла проголосувати на кандидатуру спікера і пішла на перерву. Про це повідомили CNN і NBC News.

Це вперше за 100 років, коли Палата представників провела кілька голосувань для обрання спікера.

Під час голосувань лідер фракції Республіканської партії у палаті Кевін Маккарті здобув підтримку більшості республіканців. Водночас проти нього на перших двох голосуваннях виступила група з 19 республіканців, а до третього кількість зросла до 20.

Тим часом демократи одностайно підтримували лідера меншості Гакіма Джефріса в кожному голосуванні.

За підсумками останнього, третього голосування Джефріс набрав 212 голосів, Маккарті – 202. Ще 20 голосів віддали за представника Республіканської партії Джима Джордана. Жоден із кандидатів не зміг набрати необхідні 218 голосів.

Палата представників оголосила перерву і повернеться до голосування 4 січня. 

Маккарті забракло голосів, щоб стати спікером Палати представників. Фото: EPA

Відповідно до законодавства, доки не оберуть спікера, Палата представників не може розглядати жодних інших питань. Це означає, що голосування в залі, слухання в комітетах та інша робота в Конгресі зупиняться, якщо республіканці не зможуть домовитися про нового лідера, наголосив NBC News.

Востаннє голосування за спікера Палати представників відбувалося за кілька турів 1923 року – тоді Фредеріка Джиллетта обрали на цю посаду лише з дев'ятої спроби.

На виборах до Палати представників, які відбулися наприкінці 2022 року, республіканці змогли трохи випередити демократів і дістати контроль над нижньою палатою Конгресу США: у них 222 місця проти 212 у демократів. Отже, наголосило видання The Hill, Маккарті, щоб стати спікером, може втратити не більше ніж чотири голоси республіканців, а не 19–20, як було під час голосування.

Контекст:

Нинішня спікерка Палати представників демократка Ненсі Пелосі оголосила 17 листопада, що покидає свою посаду. Канал CNN писав, що тривале перебування Пелосі на посаді спікера стало причиною напруженості у її власній партії – 2007 року вона вперше стала спікеркою Палати представників, а 2019-го її переобрали на цю посаду.

Про звільнення Пелосі оголосила невдовзі після виборів у Палату представників, за підсумками яких перемогли республіканці. Водночас у Сенаті США зберегли контроль демократи.