Палестинський народ заслуговує на власну державу і майбутнє, вільне від ХАМАС – Байден

США найближчими місяцями "подвоять зусилля" щодо створення більш мирного, інтегрованого та успішного Близького Сходу, зазначив Байден
Фото: The White House / Flickr (архів)

Президент США Джо Байден заявив, що палестинський народ "заслуговує на власну державу" і майбутнє, вільне від терористичної організації ХАМАС. Про це Байден написав у статті для The Washington Post, яку опублікували 18 листопада.

Як зазначив глава Білого дому, метою має бути не просто припинення війни на Близькому Сході на сьогодні, а "припинення війни назавжди" – "створення чогось міцнішого" в Газі й у регіоні, щоб "історія більше не повторювалася".

"Зрозуміло одне: єдиним способом гарантування довгострокової безпеки як ізраїльського, так і палестинського народу є рішення про дві держави. І хоча зараз може здатися, що це майбутнє ніколи не було таким далеким, нинішня криза зробила його як ніколи актуальним. Рішення про дві держави – два народи, які живуть пліч-о-пліч в умовах рівних свобод, можливостей і гідності, – ось куди має привести шлях до миру", – підкреслив Байден.

На його думку, сектор Гази та Західний берег річки Йордан "необхідно об'єднати під єдиним управлінням, зрештою – під оновленою Палестинською адміністрацією". Водночас "екстремістське насильство проти палестинців на Західному березі має припинитися, а тих, хто чинить насильство, мають притягнути до відповідальності", зазначив Байден.

"Міжнародна спільнота має виділити ресурси на підтримку населення Гази одразу після цієї кризи, включно з тимчасовими заходами безпеки, та створити механізм відновлення для стійкого задоволення довгострокових потреб Гази. І дуже важливо, щоб жодні терористичні загрози більше ніколи не поширювалися з Гази або Західного берега", – зазначив президент США.

За його словами, США найближчими місяцями "подвоять зусилля щодо створення більш мирного, інтегрованого та успішного Близького Сходу".

Контекст:

7 жовтня бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю та вторглися на територію країни. За даними МЗС Ізраїлю, бойовики вбили приблизно 1200 ізраїльтян, а 240 людей захопили в заручники, серед них – немовлята, діти, жінки і люди похилого віку.

Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію і перейшов у стан війни. 9 жовтня армія Ізраїлю повідомила, що повернула контроль над усіма містами на кордоні із сектором Гази, а прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що ЦАХАЛ ліквідував сотні терористів, але на цьому не зупиниться і перетворить на руїни "будь-яке місце, де діє ХАМАС".

Унаслідок авіаударів Ізраїлю по сектору Гази гинуть, зокрема, мирні жителі. Достеменної інформації щодо кількості жертв немає. Міністерство охорони здоров'я сектору Гази, яке контролює ХАМАС, стверджує, що її обчислюють тисячами.

27 жовтня Ізраїль почав наземну операцію в секторі Гази, оголосив Нетаньяху. 5 листопада в ЦАХАЛ заявили, що ізраїльські військові повністю оточили місто Газу, розділивши палестинський сектор на дві частини, повідомила The Times of Israel.

12 листопада Нетаньяху в інтерв'ю CNN сказав, що після завершення воєнної операції ЦАХАЛ у секторі Гази проти ХАМАС сектор буде демілітаризовано та дерадикалізовано.

Байден застеріг Нетаньягу від окупації сектору Гази після наземної операції ЦАХАЛ. За його словами, єдиним способом врегулювання палестинсько-ізраїльського конфлікту є рішення про створення двох держав, а окупація після наземної операції була б "великою помилкою".